Vláda může ihned zlevnit benzín. Stačí zastavit podporu biopaliv, vyzval Vondráček

09.03.2022 16:15 | Ze sítí

Už to ví úplně všichni. Ceny pohonných hmot jsou na historickém maximu. Podle mnohých za to může válka na Ukrajině, jiní raketový růst cen připisují na vrub zelené politice Evropské unie, jiní pro změnu nenasytným pumpařům. Svobodní v tom však mají naprosto jasno. Za vysoké ceny pohonných hmot nese zodpovědnost také nabobtnalý stát.

Vláda může ihned zlevnit benzín. Stačí zastavit podporu biopaliv, vyzval Vondráček
Foto: repro Facebook, BR
Popisek: Předseda Svobodných Libor Vondráček

„Jen zrušením položky na podporu přimíchávání biopaliv by do měsíčního rozpočtu rodiny přineslo v průměru 544,50 korun, protože z této položky ještě musíte zaplatit DPH. V kombinaci se snížením spotřební daně a DPH z pohonných hmot na 10 procent by to do rodinného rozpočtu přineslo 2246 korun,“ vypočítal Libor Vondráček, předseda Svobodných, kteří se přidali k petici spolku Jedeme Autem, která vyzývá ke snížení daní a zrušení položky za přimíchávání biopaliv. Právě ty hrají při dnešním zdražování energií mimořádně negativní roli. Petice je k dispozici zde.
 
 
„V dnešní době je každá koruna dobrá a vždy je lepší šetřit peníze bez zbytečného čekání na úřadech a placení úředníků, které rozdělují sociální dávky pouze těm, kteří umí správně zažádat,“ podotkl Vondráček s tím, že si zároveň „rýpl“ do vlády Petra Fialy. „Řešení současné vlády však jako by vymýšlela Jana Maláčová. Větší sociální dávky pro více osob. Mnozí si tak dosud nevšimli, že už nám nevládne vláda s ČSSD na ministerstvu sociálních věcí, ale vláda v čele s ODS,“ uvedl předseda Svobodných. 
 
„My navrhujeme jinou cestu! Pokud snížíme zdanění energií a pohonných hmot, promítne se to následně do cen zboží i služeb. Tato cesta je daleko funkčnější, systémová a dlouhodobě udržitelná. Pomáhá férově všem, tedy i těm, kteří ostatní zaměstnávají, takže pomáhá udržet českým podnikatelům pracovní místa. A pomáhá i těm, kteří zrovna v tuto chvíli mají vyšší příjmy, což se však může kdykoliv změnit,“ představil jasný plán Libor Vondráček, který zdůraznil, že toto řešení navíc přináší možnost zeštíhlit státní aparát a ušetřit lidem čas, který musí strávit vyběháváním sociálních dávek na úřadech.
 
Vondráček se zároveň neobává, že by toto opatření znamenalo drastický dopad na příjem státní kasy. „Díky tranzitní poloze naší země však nalákáme více zahraničních aut k tankování u nás a celkově očekáváme zvýšení množství natankovaných PHM o cca 500 milionu litru. Tedy i dodatečný výnos z daní přes 9 miliard korun,“ dodal Libor Vondráček. 
 

Mgr. Libor Vondráček

  • Svobodní
  • předseda Svobodných
  • mimo zastupitelskou funkci
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…