Vláda nezvýší platy hygienikům? Rizikové! A tohle je ještě horší, zuří odboráři

31.12.2021 6:30

Odbory kritizují, že zdravotníkům na nižších pozicích a pracovníkům v sociálních službách porostou platy jen o 700 korun místo dříve slíbených 1400 korun. Vadí jim také zmrazení platů pro hygieniky, kteří jsou státními úředníky, a nezdravotnické pracovníky nemocnic. Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče o tom dnes informoval v tiskové zprávě.

Vláda nezvýší platy hygienikům? Rizikové! A tohle je ještě horší, zuří odboráři
Foto: Reprofoto: CNN Prima News
Popisek: Vlastimil Válek ve vysílání CNN Prima News

Vyjádření Ministerstva zdravotnictví ČTK zjišťuje. Lékařům pracujících v hygienické službě ale platy přesto stoupnou asi o 15 000 korun, odměna se jim bude vypočítávat podle jiných tabulek.

Vláda ve středu rozhodla o růstu platů pro příští rok, zdravotníkům porostou o šest procent, učitelům o dvě procenta a ostatním státním zaměstnancům většinou o 700 korun. Státním úředníkům a ústavním činitelům platy příští rok neporostou.

„Za velmi rizikové v našem resortu považujeme zvláště nezvýšení platů zaměstnancům hygienické služby. Jejich role je v boji s pandemií nemoci covid-19 nezastupitelná a motivace velmi nízká," uvedl svaz. Hygienické stanice zaměstnávají 2 300 lidí, loni stoupl počet jejich pracovníků o 134 tabulkových míst. Na zvýšení platů lékařů pracujících na krajských hygienách a ve Státním zdravotním ústavu ministerstvo ve svém rozpočtu počítá se 17,2 miliony korun. Dojde totiž ke zrušení speciálních platových tabulek, které jejich odměny dříve stanovily.

Podle nich jsou lékaři pracující v orgánech ochrany veřejného zdraví zařazení do jedenácté až šestnácté platové třídy, které se ještě dál dělí podle doby praxe v oboru. Po nástupu mají plat 36 770 až 52 630 korun měsíčně, nad 60 000 korun se dostanou v nejvyšší třídě po devíti letech, nad 70 000 po 27 letech praxe. Průměrný plat lékaře u akutního lůžka byl přitom vyšší než 88 000 korun.

Bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) řekl, že jejich tarify by se tak měly zvýšit asi o 15 000 korun. S dosavadními platy byl v některých regionech problém nově zřízená místa na hygienických stanicích obsadit.

Odborům také vadí to, že zdravotníkům v sedmé platové třídě, jako jsou ošetřovatelky nebo sanitáři, se tarifní plat zvýší jen o 700 korun místo dohodnutých 1 400 korun. „Za ještě horší považujeme nezvýšení platů nezdravotníků. Uklízečky, kuchaři, údržbáři a také technicko-hospodářští pracovníci už ani vloni neměli zvýšené platy," napsaly dále odbory.

Vládu proto vyzývají k přehodnocení svých návrhů a chtějí jednat s managementy nemocnic o kolektivních smlouvách, které by zajistily navýšení slibované předchozí vládou.

Většině zdravotníků porostou platy o šest procent, což vychází z dohody se zdravotními pojišťovnami, které rozdělují peníze z veřejného zdravotního pojištění. Průměrný plat ve veřejné sféře byl loni 39 782 korun, průměrná mzda v soukromém sektoru byla o 931 korun nižší. Meziroční růst byl kolem pěti procent. Lékaři působící v akutní lůžkové péči loni brali v průměru 92 099 Kč hrubého měsíčně, zdravotní sestry průměrně 51 976 korun. Příjmy zdravotníků loni výrazně ovlivnila pandemie, bylo víc přesčasů i odměny za covid-19. V zařízeních, které neprovozuje stát, se vyplácejí smluvní mzdy, jsou řádově o tisíce nižší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…