Vláda posoudí, zda správcům daně dovolí informovat tajné služby

13.01.2013 12:35

Prolomení mlčenlivosti daňových správců z Generálního finančního ředitelství směrem ke zpravodajským službám předpokládá novela zákona, kterou ve středu projedná vláda. Předkládací zpráva k materiálu, který má ČTK k dispozici, upozorňuje na to, že v současnosti tajné služby možnost nahlížet do daňových přiznání nemají a že to podstatným způsobem komplikuje jejich snahu minimalizovat ekonomická rizika pro ČR.

Vláda posoudí, zda správcům daně dovolí informovat tajné služby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

"S přístupem k údajům, které v rámci své činnosti shromažďují orgány daňové správy, by bylo často možné prokazatelným a nezvratitelným způsobem rozkrýt identitu netransparentních subjektů," uvádí předkládací zpráva.

Podle ní totiž nyní stát nemá možnost ověřit původ finanční prostředků, které byly potřeba ke koupi státního majetku či majetku, jehož ziskovost je závislá na rozhodování státních institucí. Obdobně zatím není v silách tajných služeb ověřit, že jsou pravdivé informace, které o sobě poskytují soukromé společnosti se zájmem například o strategické státní zakázky.

Co nejúčinnější výběr daní

Proti potřebě tajných služeb získávat informace, které jsou nyní kryté povinností mlčenlivosti správců daně, stojí zásada co nejmenšího počtu výjimek, kdy má být plátcům zaručeno, že jimi poskytnuté informace jsou v co největší šíři chráněny. Důvodem pro dodržování je podle ministerstva financí také snaha o co nejúčinnější výběr daní.

Materiál, předkládaný kabinetu premiérem Petrem Nečasem (ODS) a šéfem Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiřím Langem, počítá s tím, že informace by službám poskytovalo jen Generální finanční ředitelství, nikoliv jemu podřízené nižší orgány daňové správy. V současnosti české právo umožňuje jen opačný tok informací, od tajných služeb k daňové správě.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…