Vláda práva úpí pod vládou většiny, naznačil v OVM předseda NSS

17.06.2012 13:11

Jak je to v Česku s vládou práva? Hosté dnešních otázek Václava Moravce se shodli na tom, že v republice ještě existuje prostor pro posílení vlády práva. Senátor Miroslav Antl (ČSSD) volal např. po tom, aby se svým vydáním k prošetření nejrůznějších kauz souhlasil v budoucnu každý poslanec či senátor. V obecné rovině s tím souhlasil poslanec Stanislav Polčák (TOP 09) pak jednoznačně odmítl, že by vláda tlačila na policii v kauze letounů CASA exministryně Vlasty Parkanové (TOP 09).

Vláda práva úpí pod vládou většiny, naznačil v OVM předseda NSS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Moravec ve svém diskuzním pořadu

Současný model státních zastupitelství umožňuje jednotlivcům, aby se zbavovali odpovědnosti za dořešení řady kauz. V nedělních Otázkách Václava Moravce to naznačil předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa, který prohlásil, že v České republice má nad vládou práva navrch vláda většiny.

Bránit procesu vyšetřování případů není správné. Nevím, jestli politika představuje zvláštní rozměr, v němž neplatí právo, ale nedovolme, aby se tu vytvořilo zdání nějaké specifické skupiny lidí, která se může vyhnout možnému vyšetřování, varoval Baxa.

Za pravdu mu do jisté míry dal i další z hostů pořadu senátor Miroslav Antl (ČSSD), který působí v pozici předsedy ústavněprávního výboru v horní parlamentní komoře, který zdůraznil, že je třeba přijmout takový legislativní rámec, který dá maximální možný prostor k vyřešení kauz. Hovořil přitom nejen z pozice senátora, ale také z pozice někdejšího státního zástupce.

S vydáním by měl souhlasit každý zákonodárce

V obecné rovině totéž potvrdil i další s hostí poslanec Stanislav Polčák (TOP 09), který se však zároveň ohradil proti tomu, že TOP 09 používá dvojí metr v případě bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové (TOP 09), když mluví o možném nepřiměřeném policejním tlaku.

„Myslím, že na případě Vlasty Parkanové nelze ilustrovat to, zda politici zasahují do justičních složek,“ zdůraznil Polčák a dodal k tomu, že její případ je velmi komplikovaný a existuje na něj hned několik právních pohledů. Senátor Antl na to namítl, že je v zájmu každého zákonodárce, aby se mohl očistit.  „Každý zákonodárce by měl být chtít vydán, aby se mohl očistit před soudem, zdůraznil Antl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…