Vláda příští středu projedná kurzarbeit i dodávky munice pro irácké Kurdy

21.08.2014 18:25

Po dvoutýdenních prázdninách se příští středu znovu sejde vláda. Zabývat by se mohla mimo jiné zavedením nových pravidel pro takzvaný kurzarbeit či darováním munice iráckým Kurdům. Kabinet by měl rozhodnout také o tom, zda se bude Česká republika v roce 2016 ucházet o pořadatelství konference OSN o bydlení a rozvoji měst. Na jednání bude pravděpodobně chybět vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO), který se vrací z dovolené až poslední srpnový víkend.

Vláda příští středu projedná kurzarbeit i dodávky munice pro irácké Kurdy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministři se radí před schůzí vlády

Vláda by se mohla zabývat potížemi, které vznikly kvůli sankcím vyhlášeným mezi EU a Ruskem. Pracovní skupina, která dopad sankcí monitoruje, už tento týden uvedla, že doporučí vládě, aby urychlila práce na takzvaném kurzarbeitu. Při kurzarbeitu mohou firmy získat od státu peníze na podporu zaměstnanců, pro něž nemají kvůli úbytku zakázek práci. V Česku už tento systém existuje, zaměstnavatelé jej ale kvůli přísným pravidlům příliš nevyužívali.

Zaměstnanec na kurzarbeitu bude pobírat 90 % své průměrné mzdy

Stát by mohl podle Ministerstva práce a sociálních věcí při kurzarbeitu poskytovat zaměstnavatelům na platy zaměstnanců 30 procent průměrného výdělku, nejvýše však 1,4násobek minimální mzdy, což je 11 900 korun. Zaměstnanec by během kurzarbeitu měl pobírat 90 procent své průměrné mzdy, z toho 60 procent bude proplácet zaměstnavatel a 30 procenty přispěje Ministerstvo práce a sociálních věcí.

V rámci podpory vývozu ze strany vlády také vznikne pět míst zemědělských diplomatů, kteří budou sídlit na zastupitelských úřadech v Moskvě, Kyjevě, Rijádu, Pekingu a v Bělehradě.

Vláda projedná i dodávku munice pro lehké ruční zbraně. Má pomoci obraně iráckých Kurdů

Kabinet by se podle Ministerstva obrany měl zabývat také darováním munice do lehkých ručních zbraní iráckému Kurdistánu, který čelí ofenzívě radikálů z hnutí Islámský stát. Vedle toho stát podpoří české firmy, které by Kurdům zbraně prodaly. O zbrojní pomoc mezinárodní společenství požádal prezident autonomního Kurdistánu Masúd Barzání. Spojené státy a Francie už oznámily, že Kurdům zbraně dodaly, totéž zvažují i Británie a Německo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…