Vláda projedná dar Ukrajině na vybavení výslechové místnosti

07.12.2019 21:30

Ministerstvo vnitra chce poslat Ukrajině 155.000 korun na vybavení speciální výslechové místnosti pro výslech zvlášť zranitelných obětí, zejména dětí. Návrh v pondělí projedná vláda, napsala ČTK.

Vláda projedná dar Ukrajině na vybavení výslechové místnosti
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kresba na stěně - ruský medvěd se projíždí po Ukrajině

Učebna a místnost na Lvovské státní univerzitě Ministerstva vnitra Ukrajiny má sloužit nejen ke vzdělávání ukrajinských příslušníků bezpečnostních sborů, ale i pro využití v praxi.

„Proškoleným osobám umožní užívat efektivnější způsoby provádění výslechů zvlášť zranitelných obětí, a zvýšit tak možnost získání relevantních informací, které jsou nezbytné pro trestní řízení,“ uvádí vnitro v předkládací zprávě.

Dar plánuje vnitro poskytnout v rámci programu bezpečnostní rozvojové spolupráce, do kterého se tradičně zapojují útvary Policie ČR, Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru a Generální inspekce bezpečnostních sborů. Konkrétně jde o projekt Útvaru policejního vzdělávání a služební přípravy Policejního prezidia ČR, který si klade za cíl sdílet praxi české policie při výslechu zranitelných obětí.

První fáze projektu se uskutečnila letos v červnu, kdy čeští zástupci představili koncept výslechu zranitelných obětí, zejména dětí jako obětí či svědků sexuálního zneužívání. „Posluchače tvořili zástupci všech státních univerzit Ministerstva vnitra Ukrajiny, konkrétně z Kyjeva, Lvova, Charkova, Dněpropetrovsku, Oděsy, Luhansku a Doněcku,“ uvádí vládní materiál. Další fáze byla na podzim, kdy do Česka přicestovalo 30 zástupců ukrajinských státních univerzit a Ministerstva vnitra Ukrajiny na dvě týdenní školení.

V Česku jsou podle posledních informací desítky speciálních výslechových místností. Kromě dětí se používají při práci s oběťmi sexuálního násilí, seniory a handicapovanými, které je potřeba zaznamenat i obrazově. Výslech zaznamenává několik kamer, které obraz se zvukem přenášejí do druhé místnosti, kde bývá sociální pracovník, advokát obviněného a státní zástupce. První podobná místnost vznikla v roce 2004 a používat ji začala pražská policie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…