Vláda projedná jmenování nového rektora Jihočeské univerzity

26.01.2020 8:50

Vláda v pondělí projedná jmenování nového rektora Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích (JČU). Měl by se jím stát Bohumil Jiroušek, který je nyní prorektorem pro vnitřní hodnocení. Jirouškovo funkční období má začít od dubna a mělo by trvat čtyři roky. Aby mohl do čela školy nastoupit, musí s tím souhlasit vláda a prezident. Žádný český prezident dosud kandidaturu rektora po schválení vládou nezamítl.

Vláda projedná jmenování nového rektora Jihočeské univerzity
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání vlády

V čele JČU by měl Jiroušek nahradit Tomáše Machulu, který školu vedl jedno funkční období a nyní se již o funkci neucházel. Jiroušek byl jediným kandidátem. Akademický senát ho podpořil 23 hlasy z 37.

Sedmačtyřicetiletý Jiroušek spojil s JČU dosud prakticky celý profesní život. Po gymnáziu v Benešově studoval v Českých Budějovicích pedagogickou fakultu, kterou ukončil s titulem magistr v roce 1995. Následně pokračoval v doktorandském programu a postupně docílil až nejvyššího možného akademického titulu profesor. Po svém zvolení do čela univerzity řekl, že by chtěl navázat na práci jejího současného vedení. Škola má podle něj potenciál v pestré nabídce svých studijních programů.

Jihočeská univerzita vznikla v roce 1991. Nabízí studium na osmi fakultách – pedagogické, zdravotně sociální, zemědělské, filozofické, přírodovědecké, teologické, ekonomické a fakultě rybářství a ochrany vod. Univerzitu nyní navštěvuje přibližně 9500 studentů.

Jiroušek by se měl stát sedmým rektorem JČU. Kromě funkce prorektora je na univerzitě zároveň odborným garantem oborů kulturní a kulturální studia. Odborně se zaměřuje především na dějiny historického myšlení a na moderní středoevropské dějiny a kultury.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…