Vláda projedná prodloužení činnosti romské agentury o tři roky

23.07.2012 19:58

Vláda projedná prodloužení činnosti Agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách do roku 2015. S agenturou se totiž původně počítalo jen do konce tohoto roku. Ze 70 procent je její provoz hrazen z fondů EU, prodloužením působení o tři roky by se ale rozpočet Úřadu vlády, pod který agentura spadá, navýšil o desítky milionů korun. Proti tomu se ohradilo ministerstvo financí. Vyplývá to z materiálu pro jednání vlády, který má ČTK k dispozici.

Vláda projedná prodloužení činnosti romské agentury o tři roky
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Romské děti na kolotoči

Pomoc agentury využilo od roku 2008 33 obcí z celkových asi 200, v nichž jsou ghetta. "Zájem o spolupráci dosud projevilo sto měst a obcí, z toho je zřejmé, že poptávka po spolupráci s Agenturou značně převyšuje dosavadní nabídku a je žádoucí tuto nabídku nadále podpořit," stojí v materiálu, který bude ministrům předkládat předseda vlády Petr Nečas (ODS) a zmocněnkyně vlády pro lidská práva Monika Šimůnková.

Agentura by prý proto měla za současných podmínek fungovat nejméně další tři roky, usnesení vlády z roku 2010 ale počítalo s existencí Agentury jen do konce tohoto roku. "Z tohoto důvodu požaduje Úřad vlády ČR navýšit rozpočet na rok 2013 o částku 13,842.000 korun a ve střednědobém výhledu státního rozpočtu na rok 2014 o částku 13,120.000 korun a na rok 2015 o částku 11,560.000 korun," uvádí zpráva, kterou ve středu projedná vláda. Proti mimořádným výdajům už ale vzneslo zásadní připomínku ministerstvo financí.

"Na začátku roku 2013 bude intervence Agentury probíhat v celkem 20 městech, obcích, mikroregionech a její předčasné ukončení by znamenalo značná rizika pro vývoj místních situací. Agentura přitom pokrývá zejména lokality v exponovaných krajích, Ústeckém a Karlovarském," upozornili úředníci. Od ledna by se měla spolupráce rozšířit o dalších devět měst, v červenci 2013 pak o dalších osm a o rok později by měla Agentura pomáhat v dalších osmi městech. Tato činnost by měla být financována z dotace z EU. Změnit by se měl i název agentury, z oficiálního pojmenování má zmizet dovětek "v romských lokalitách".

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…