Vláda projedná program na obnovu Ukrajiny či zemědělské dotace

12.10.2022 6:30

Program humanitární, stabilizační, rekonstrukční a hospodářské asistence Ukrajině pro příští tři roky projedná na dnešním zasedání vláda. Zabývat by se měla i plánem zemědělských dotací na období mezi lety 2023 až 2027 či zvažovanou půjčkou z evropského Nástroje pro oživení a odolnost, o které by měla rozhodnout do konce roku. Maximální výše půjčky činí 350 miliard korun, případnou částku bude určovat kabinet.

Vláda projedná program na obnovu Ukrajiny či zemědělské dotace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před jednáním vlády

V programu plánu obnovy Ukrajiny v letech 2023 až 2025 by měla sehrát hlavní roli ministerstva zahraničí a průmyslu, zapojit by se měl i český byznys, řekl koncem srpna ČTK český velvyslanec v Kyjevě Radek Matula. Česká republika by se na Ukrajině mohla zapojit do poválečné obnovy Dněpropetrovské oblasti.

Strategický plán Společné zemědělské politiky EU určuje pravidla rozdělování dotací, na které by mělo podle ministerstva zemědělství od příštího roku směřovat 40 miliard korun ročně. Nastavení dotací vyvolalo letos několik protestů organizovaných hlavně Agrární komorou ČR, která kritizovala přesun větší části peněz k menším farmářům. Výhrady k plánu mají také ekologické organizace, například Hnutí Duha. Plán musí ještě schválit Evropská komise.

Ministři projednají také dvojici vládních nařízení, která počítají s tím, že by Ukrajinci mohli žádat o oprávnění k pobytu v Česku za účelem studia, i když obdrželi dočasnou ochranu v jiné zemi Evropské unie. Nově by také mohli mít výjimku ze zákazu vydávání víz Bělorusové, kteří si podají žádost o pobytové oprávnění za účelem studia na vysoké škole na základě stipendií poskytovaných Českem, Evropskou unií nebo mezinárodními organizacemi.

Kabinet má na programu i zrušení zákona o zemědělských skladních listech z roku 2000. V praxi se podle předlohy používal zhruba tři roky a kabinet ho chce zrušit v souladu se svým plánem zbavit právní řád zbytečných předpisů. Současně s ním by se měly zrušit související části v několika dalších předpisech i příslušná vyhláška.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…