Vláda projedná rozšíření seznamu věcí, na které exekutor nemůže

17.05.2014 15:31

Patrně s neutrálním stanoviskem vlády budou poslanci projednávat návrh ČSSD na rozšíření a zpřesnění seznamu věcí, které by exekutor nemohl dlužníkovi doma zabavit. Kabinet ve středu podle předběžného stanoviska upozorní na některé legislativní nedostatky předlohy, v níž postrádá i bližší popis dopadů.

Vláda projedná rozšíření seznamu věcí, na které exekutor nemůže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exekučně zabaveno

Předkladatelé tvrdí, že nynější úprava vymezuje okruh věcí moc úzce, navíc přináší spory o výklad. Exekutoři by mohli napříště podle autorů zabavovat jen věci, jejichž zpeněžení může skutečně posloužit k úhradě dluhu a jejichž zabavení nesníží důstojnost dlužníka.

Zatímco nyní exekutoři nesmějí zajistit například běžné oděvní součásti a obvyklé vybavení domácnosti, novela by jasně stanovila, že za vybavení se pokládá postel, stůl, kuchyňská linka, kuchyňské nářadí a nádobí, lednička, sporák, vařič, pračka, vytápěcí těleso, palivo, peřiny a ložní prádlo. Exekutor by taky nově nesměl zabavit studijní a náboženskou literaturu, dětské hračky a jiné věcí, které nejsou zjevně dražší než 1000 korun. Ke snubním prstenům a podobným předmětům by norma výslovně přidala písemnosti osobní povahy a obrazové a zvukové záznamy, které se týkají dlužníka nebo jeho rodiny.

V zákoně by jako nezabavitelné zůstaly zdravotnické potřeby důležité pro dlužníka nebo člena jeho domácnosti, peněžitá hotovost do výše dvojnásobku životního minima a zvířata, která nemají hospodářský význam a slouží jako společník. Novelu podepsali taky poslanci za opoziční hnutí Úsvit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…