Vláda projedná vyslání vojáků do Slovinska kvůli migrační krizi

29.10.2015 12:50

Česká republika by mohla do Slovinska v souvislosti s migrační krizí vyslat několik desítek vojáků s technikou. Novinářům to dnes v Bruselu řekl náčelník generálního štábu české armády Josef Bečvář. Příslušný návrh by podle něj měla v pondělí projednat vláda.

Vláda projedná vyslání vojáků do Slovinska kvůli migrační krizi
Foto: Archiv
Popisek: Aktivní zálohy AČR

"Byla by to obdoba pomoci, která je v současné době v Maďarsku," podotkl Bečvář. Od poloviny října na dva měsíce pomáhá přes 20 českých vojáků s ochranou maďarské hranice, v listopadu do země přijedou také čeští policisté. V programu příštího jednání české vlády je ostatně zmíněn také bod týkající se vyslání policistů do Slovinska.

Přes Slovinsko a Rakousko nyní směřuje hlavní proud uprchlíků

Vojáků by mělo být případně nejvýše pět desítek, disponovat budou podle Bečváře nejen přepravní technikou, ale i prvky zdravotní a logistické podpory. Schopni tak budou Slovincům případně pomoci s ubytováním běženců ve stanech a jejich lékařským ošetřením. "Jsme v kontaktu s generálním štábem Slovinska a navrhli jsme pomoc, kterou je armáda schopna vyslat," poznamenal Bečvář.

Přes Slovinsko a Rakousko nyní směřuje hlavní proud uprchlíků, kteří směřují převážně do Německa. Od 16. října, kdy Maďarsko uzavřelo svou hranici s Chorvatskem, přešlo přes dvoumilionové Slovinsko více než 86.000 lidí.

Slovinsko kritizuje Chorvatsko, že posílá k jeho hranicím více migrantů, než dvoumilionová země dokáže zvládat. Slovinský premiér Miro Cerar v neděli v Bruselu v souvislosti s migrací hovořil o hrozícím konci Evropské unie. Slovinci zvažují, že by v souvislosti s migrační krizí požádali EU o vojenskou pomoc podle článku 222 unijních smluv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…