Vláda projedná zrušení poboček pošty nebo novelu proti praní špinavých peněz

12.04.2023 6:30

O navrhovaném snížení minimálního počtu poboček České pošty ze stávajících 3200 na 2900 dnes rozhodne vláda.

Vláda projedná zrušení poboček pošty nebo novelu proti praní špinavých peněz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pošta, ilustrační foto

Ministři projednají i novelu zákona proti praní špinavých peněz, podle které by se rozšířil počet subjektů prověřujících klienty kvůli možné legalizaci peněz z trestné činnosti. Na programu jsou i stanoviska či informace úřadů ke kontrolním závěrům Nejvyššího kontrolního úřadu.

Vláda chce snížením počtu poštovních poboček ročně ušetřit okolo 700 milionů korun. Podnik má v souvislosti s tím zrušit okolo 950 míst přímo na poštách a dalších 500 v logistice. Rušit se budou pobočky ve větších obcích nad 2500 obyvatel, kde je jich více a alespoň jedna tak v místě zbyde. Rušení poboček předchází chystané transformaci České pošty, bez které by jí letos hrozila ztráta okolo čtyř miliard korun a insolvence.

Na programu vlády je i novela zákona o matrikách, podle které by mohly páry vstoupit do registrovaného partnerství na jakémkoli matričním úřadě. Nyní je možné partnerství uzavřít na 14 vybraných matrikách. Norma by měla zavést také elektronizaci matrik pomocí jednotného informačního systému, který by měl začít fungovat od roku 2027.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) by mohla vládě předložit jména deseti vojáků, které navrhuje jmenovat do generálské hodnosti. Minulý týden řekla, že se seznamem souhlasí prezident Petr Pavel, který by měl vojáky povýšit u příležitosti oslav státního svátku 8. května. Na programu jsou i novela vládního nařízení o vyhlášení evropsky významných lokalit nebo trojice návrhů týkajících se vstupu vlády do řízení u Ústavního soudu.

Ministři proberou i návrh změn ve složení Legislativní rady vlády. Pro informaci dostanou zprávu o závislostech v ČR v minulém roce nebo zprávu o investiční přípravě akce Podnikatelský park Plzeň-Líně. Na záložním armádním letišti Líně u Plzně zvažuje stavbu továrny na výrobu baterií do elektromobilů koncern Volkswagen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…