Vláda prosazuje chybnou rozpočtovou politiku a znevýhodňuje ženy, tvrdí ČSSD

14.08.2012 14:40

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka předstoupil před novináře s kritikou vládních reforem. Na úvod zopakoval informace Českého statistického úřadu, že se česká ekonomika nachází v recesi. Podle Sobotky za to může vládní rozpočtová politika, zvyšování DPH či plošné škrty. Na tiskové konferenci promluvil také kandidát do Senátu Martin Potůček, který upozornil na znevýhodňování žen. Jeho slova podpořila socioložka Jiřina Šiklová.

Vláda prosazuje chybnou rozpočtovou politiku a znevýhodňuje ženy, tvrdí ČSSD
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Recese české ekonomiky je vývoj, který podle Sobotky není obvyklý v okolních zemích. Upozornil, že i naši sousedé v obtížných ekonomických podmínkách rostou.

Vláda prosazuje chybnou rozpočtovou politiku

ČSSD je přesvědčena, že špatná situace domácí ekonomiky je důsledek chybné rozpočtové politiky. Zvyšováním DPH oslabuje vláda domácí poptávku. Vláda prý také škodí snahou snižovat platy ve veřejném sektoru, udržováním minimální mzdy na úrovni před pěti lety nebo plošnými škrty bez ohledu na to, jaké by měla naše země mít priority.

Sobotka uvedl, že existuje několik možností, jak by vláda mohla přispět ke zlepšení ekonomické situace. Mohly by se třeba efektivně využívat prostředky z fondů EU. „Vláda by měla převést peníze z programů, které nejsou úspěšné, do programů, které fungují. Měli bychom peníze utratit ve prospěch rozvoje země,“ míní Sobotka.

Předseda sociálních demokratů si také rýpl do problémů, které nyní provázejí agenturu CzechInvest. „Byla jednou z nejúspěšnějších agentur na lákání investic ve střední Evropě. Dnes ji provází korupce. Musíme ji postavit na nohy,“ prohlásil na brífinku.

Vláda znevýhodňuje ženy

Po předsedovi ČSSD se ujal slova vedoucí odborné sociální komise ČSSD a kandidát do Senátu za několik stran Martin Potůček. Mluvil o tom, jak vláda svými kroky a reformami znevýhodňuje ženy.

„Drábkovy reformy zrušily sociální příplatek matkám samoživitelkám. Finančně se škrtí sociální služby. Porodné bylo převedeno do oblasti dávek pro chudé. Byl zrušen rodičovský příplatek. Ženy doplácejí na slábnoucí sociální stát. Neplatí to pro jednotlivé ženy a muže. Ale v součtu ženy relativně výrazně ztrácejí,“ upozornil Potůček.

Ženy by se měly více aktivizovat a troufnout si do politiky

Jeho slova přišla na brífink podpořit také socioložka Jiřina Šiklová. „Potůček na sobě nemá stranický kabát. Je to dobrý kandidát. Jsem tu, abych ho podpořila,“ slíbila.

„Domnívám se, že ženy samotné se musí více aktivizovat. My ženy klademe bariéry samy sobě. Ženy si troufnou být starostkami. To je taková „rozšířená zahrádka“. Ale jakmile by měly jít někam, kde je větší publicita, samy se stáhnou,“ myslí si Šiklová.

Navrhuje proto, aby se vytvářely další organizace a aby ženy samotné vstupovaly do politiky. „Vždycky bych někde, kde se rozhoduje mezi mužem a ženou, a jsou na stejné úrovni, dala přednost ženě. Protože musela vyvinout větší úsilí pro to, aby se tam dostala,“ uzavřela socioložka.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…