Vláda rozhodne o pokračování pomoci obětem bojů v Sýrii

06.07.2012 14:57

Vláda se bude ve středu zabývat dalším pokračováním programu humanitárních evakuací občanů Sýrie. Jde o pomoc syrským občanům, kteří v důsledku tamních bojů mezi vládou a opozicí utrpěli zranění a na místě se jim nemůže dostat patřičné péče. Podle předpokladů ministerstva vnitra by si péče o syrské pacienty měla vyžádat šest milionů korun. Vláda podle dostupných informací zřejmě pokračování programu schválí.

Vláda rozhodne o pokračování pomoci obětem bojů v Sýrii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake hlasuje

Jde o rozhodování v rámci humanitárního programu Medevac, který je především určen pro vážně nemocné děti z válkou či katastrofou postižených oblastí, jež nemají v místě pobytu možnost se léčit. Od roku 1993 bylo v rámci tohoto programu léčeno 141 pacientů, převážně dětí.

Pomoc za šest a půl milionu korun

"Pacienti programu Medevac se budou rekrutovat z řad obětí zásahu režimních vojsk," stojí v materiálu vlády. Při protestech a po nich byli zejména mladí lidé vystaveni týrání a útokům. Následky těchto útoků, například ztráty nohou a rukou nebo zranění vnitřních orgánů, byly ošetřeny pouze urgentně a pro jejich zlepšení je třeba odborná péče, která v daných podmínkách není dostupná, uvádějí podklady pro vládu.

Pokud půjde o děti, bude je doprovázet jeden z rodičů, protože pro zákrok u nezletilého pacienta je zapotřebí souhlas zákonného zástupce. Pacienti a jejich doprovod budou mít postavení žadatelů o azyl, pokud splní podmínky pro udělení víza k pobytu do 90 dnů, udělí jim úřady toto vízum. Česká republika dosud poskytla syrským uprchlíkům humanitární pomoc za 6,5 milionu korun.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…