Vláda rozhodne o zrušení projektu Národního inovačního fondu, který měl mít na starost podporu začínajících firem

12.03.2018 15:25

Podporu začínajících firem má mít nově na starosti Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB). Podle původního plánu Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) mělo jít na podporu start-upů prostřednictvím Národního inovačního fondu (NIF) 25 milionů eur (podle tehdejšího kurzu 675 milionů Kč). Vláda ve středu projedná zrušení projektu NIF a převedení jeho aktivit právě na ČMZRB. Vyplývá to z předkládací zprávy MPO k návrhu.

Vláda rozhodne o zrušení projektu Národního inovačního fondu, který měl mít na starost podporu začínajících firem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na programu sněmovny bylo hlasování o vyslovení důvěry vládě Andreje Babiše

„Podpora financování start-upů a malých a středních podniků finančními nástroji v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost bude nadále zabezpečena ve spolupráci s Evropským investičním fondem a Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou,“ uvádí dokument.

Podle Pirátské strany ale ukončení činnosti fondu povede k tomu, že start-upy dál nebudou mít od státu žádnou podporu. Tento krok také ohrozí ekonomickou pozici ČR, která je vnímána jako montovna. Podle poslance strany Mikuláše Peksy měl fond podporovat začínající podniky v rané fázi vývoje. Tedy v době, kdy ještě nemají k dispozici konečné produkty a probíhá výzkum a vývoj, zatímco ČMZRB podporuje podniky až v pozdějších fázích vývoje, když už firma vyrábí.

V Národním inovačním fondu, který by byl investiční společností v přímém vlastnictví MPO, mělo být podle původních plánů v dalších letech 25 milionů eur. Peníze by byly určeny na podporu zakládání firem a rozvoj jejich podnikání. Ministerstvo tehdy vznik fondu zdůvodňovalo tím, že nové inovativní firmy mají často problém s obstaráním externího financování.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…