Vláda rozhodne, zda příští týden zmírní opatření proti covidu-19

29.11.2020 6:15

Dnes ráno bude mimořádně jednat vláda, aby rozhodla, zda v příštím týdnu zmírní opatření proti šíření nemoci covid-19. V Česku nyní platí opatření pro čtvrtý stupeň protiepidemického systému (PES) z pěti. Rizikové skóre, od kterého se odvíjí plán rozvolňování, bylo ale šest dní ve třetím stupni. Pokud tak zůstane i dnes, vláda by mohla opatření zmírnit. S omezeními by se pak příští týden mohly otevřít všechny obchody, restaurace i provozovny služeb. Skončil by také noční zákaz vycházení a zvýšil by se možný počet lidí na hromadných akcích.

Vláda rozhodne, zda příští týden zmírní opatření proti covidu-19
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ministr zdravotnictví Jan Blatný

Politici i odborníci ale v minulých dnech mluvili o tom, že epidemie nebrzdí tak rychle, jak se očekávalo. Velké rozdíly panují mezi regiony - jen Praha a Moravskoslezský kraj se dlouhodobě pohybují ve třetím stupni rizika PES, ostatní kraje jsou na tom hůř.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v sobotu zopakoval, že vláda rozhodne na základě údajů, které bude mít k dnešnímu ránu za sedm dní. Zmírnění opatření je možné vždy až po sedmi dnech, kdy se skóre drží v nižší úrovni. I kdyby vláda o uvolnění rozhodla, opatření by dál byla plošná pro celou zemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…