Vláda schválila nouzový stav a opatření do 11. dubna

27.03.2021 6:30

Vláda schválila pokračování nouzového stavu do 11. dubna, jak jí k tomu včera večer dala souhlas Sněmovna. Premiér Andrej Babiš (ANO) ČTK řekl, že vláda současně prodloužila všechna dosavadní opatření proti šíření koronaviru, která jsou na nouzový stav navázána. Rozhodla, že o Velikonocích, a to 1. až 3. dubna, budou moct lidé na večerní mše i po 21:00 až do půlnoci.

Vláda schválila nouzový stav a opatření do 11. dubna
Foto: Screen ČT24
Popisek: Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně

Nadále však bude pokračovat většina přísných opatření přijatých 1. března, například zákaz pohybu mimo okres bydliště kromě cesty do práce, či zavření škol. Dále zůstane zavřená část maloobchodu či restaurace. Ve firmách a v úřadech bude pokračovat testování. Ministři se večer ihned po skončení jednání Poslanecké sněmovny videokonferenčně svolali a hlasovali i bez přítomnosti ministrů, kteří záměr kabinetu hájili v dolní komoře Parlamentu.

Kabinet včera večer schválil i nákup milionu antigenních testovacích sad na covid. „Testy má Správa státních hmotných rezerv zajistit do 15. dubna na základě výsledků poptávkového řízení realizovaného za účelem nákupu antigenních testů pro samotestování pro ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy,“ uvedla Strakova akademie v tiskové zprávě s tím, že budou využity na testování zaměstnanců státního sektoru.

Vláda také v návaznosti na rozhodnutí Německa vyřadit Česko ze seznamu nejrizikovějších zemí schválila od 28. března zrušení povinnosti pro řidiče v mezinárodní dopravě, kteří přes ČR přejíždějí směrem do Německa, prokazovat se při vstupu do Česka negativním testem.

Menšinová vláda ANO a ČSSD původně chtěla stav nouze prodloužit o dalších 30 dnů do úterý 27. dubna. Nakonec ale Sněmovna umožnila pouze kratší termín. Bez dohody se Sněmovnou by stav nouze končil s nedělí 28. března. Na nouzový stav se váže většina vládních protikoronavirových restrikcí. Zcela závislé je na něm omezení volného pohybu lidí. Opozice kritizuje zejména zákaz cestování mezi okresy, a to včetně KSČM, která včera vládu podpořila.

Pro prodloužení nouzového stavu do 11. dubna hlasovalo 53 poslanců vládních ANO a ČSSD a také KSČM, která kabinet v dolní parlamentní komoře toleruje. Komunisté tvrdí, že další dva týdny nouzového stavu jsou minimem, které vláda potřebuje.

Nouzový stav v Česku platí nepřetržitě od loňského 5. října. Po nynějším prodloužení potrvá nejméně 189 dnů. Loni na jaře trval stav nouze kvůli koronavirové krizi 66 dnů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…