Vláda schválila pobyt zahraničních vojenských zdravotníků na našem území

22.10.2020 15:29

Vláda schválila pobyt vojenských zdravotníků ze zemí EU a NATO do 300 lidí. Aliance a Brusel zemi kvůli epidemii poskytnou 90 plicních ventilátorů. Vláda také požádá o prodloužení nouzového stavu.

Vláda schválila pobyt zahraničních vojenských zdravotníků na našem území
Foto: Repro ČT
Popisek: Ministr zdravotnictví Roman Prymula

„Všichni si uvědomujeme situaci, jak je vážná a chceme využít všech možností, tedy i nabídky na pomoc ze zahraničí. Dnes vláda schválila pobyt vojenských zdravotníků členských států NATO a EU na našem území, může se jednat až o 300 vojenských zdravotníků ze zemí EU a NATO po dobu 90 dní. Souhlas vlády a obou komor Parlamentu je nutný k tomu, aby v případě realizace vše proběhlo rychle a hladce a bez jakýchkoliv pochybností, konkrétně máme nabídku ze Spojených států na 28 lékařů a zdravotníků. Jednáme o možném vyslání zdravotní pomoci i s Německem a rozbíhají se další jednání, jak na úrovni bilaterální, tak na úrovni obou organizací. Jedná se čistě o zdravotnickou pomoc našim lékařům a sestrám,“ uvedl ministr obrany Lubomír Metnar (ANO). „Chtěl bych říct, že dnes začíná zasedání ministrů NATO a v dnešních tématech pomoc v rámci covidu bude jedno z hlavních témat,“ dodal Metnar.

„Očekávám, že zítra odsouhlasí naši spojenci 60 plicních ventilátorů z aliančních zásob a tyto budou do České republiky dopraveny prostřednictvím NATO,“ poděkoval následně Metnar kolegům a spojencům za vstřícnost. 

„Bezprostředně poté, co tato pomoc byla zveřejněna, tady vznikla diskuse, jestli vůbec cizí lékaři smějí poskytovat péči na území České republiky. Tady je to velmi jednoduché. V ostatních případech, pokud jsou to lékaři z jiných zemí, než jsou země EU, tak musíme skutečně vydat povolení z ministerstva zdravotnictví, které vychází z určitých premisí a je to poměrně administrativně komplikované. V tomto případě ale se jedná o příslušníky NATO, to znamená v zařízeních Armády ČR. Jsou oprávněni poskytovat veškerou péči. Tady budou primárně nasazeni v Ústřední vojenské nemocnici a v té posilové nemocnici, která se staví v Letňanech,“ sdělil ministr zdravotnictví Roman Prymula a hovořil následně i o nutných nákupech ventilátorů. 

Anketa

Podporujete omezení volného pohybu a uzavření obchodů?

68%
32%
hlasovalo: 24314 lidí
Prymula následně hovořil i o tom, zda Česko bude povolávat naše lékaře ze zahraničí. „Zatím proběhla výzva pana prezidenta ČLK Kubka, na kterou zareagovalo 21 lékařů, kteří se vrátí a budou nám nápomocni v procesu léčby,“ sdělil.

„Co se týká našich zdravotníků v okolních zemích, tak to je poměrně velké číslo. My jsme zatím nesáhli k tomu, protože na to nemáme úplně tvrdou možnost. Je to opravdu jenom výzva, že bychom apelovali na naše zdravotníky v Rakousku a Německu, kde jich je opravdu poměrně velké množství,“ dodal Prymula. 

„Během první vlny byla velmi intenzivní diskuse na toto téma, kdy se řešila možnost zastavení pendlerství. A proti tomuto zcela zásadně vystoupili Rakušané, kde Vídeň je vlastně zpola závislá na českých zdravotnících, to znamená, tam by vznikl obrovský problém a zdravotní péče by se dostala do situace, kdy by nebylo možno zabezpečit péči pro Vídeň. Takže já si myslím, že problém českých zdravotníků v zahraničí je podstatně větší. To znamená, že pokud by bychom nějakým mechanismem – a zatím není úplně jasné, jakým, stáhli naše zdravotníky z okolních zemí, tak by tam vznikl poměrně závažný problém,“ uvedl Prymula. 

Ten zároveň dnes povrdil, že vláda požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu. Teď platí do 4. listopadu. Opozice podle všeho není proti. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…