Vláda schválila priority pro použití peněz z EU po roce 2013

31.08.2011 13:31

Vláda schválila návrh priorit, na které bude chtít Česko po roce 2013 použít peníze z evropských fondů. Finance z Evropské unie mají pomoci například zvýšení konkurenceschopnosti české ekonomiky a rozvoji páteřní infrastruktury.

Vláda schválila priority pro použití peněz z EU po roce 2013
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Miroslav Kalousek s Martinem Kocourkem

Dalšími oblastmi, které bude chtít Česko z evropských peněz v období 2014 až 2020 podpořit, jsou kvalita a efektivnost veřejné správy, sociální začleňování, boj s chudobou a systém péče o zdraví a integrovaný rozvoj území. "Schválení dokumentu vládou nám dále umožní priority rozpracovat do vymezení budoucího operačních programů, které předložíme vládě v dubnu 2012," uvedl ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský.

"Vyjednání co nejvyššího objemu prostředků na podporu kohezní politiky v budoucím období bude nezbytnou podmínkou optimálního využití evropských fondů pro posílení konkurenceschopnosti České republiky," řekl.

Cílem kohezní politiky, známé také jako politika soudržnosti, je hlavně vyrovnávat hospodářské a sociální rozdíly mezi evropskými regiony. Peníze tak díky ní plynou především zaostalým regionům a méně vyspělým členským státům.

Ekonomičtí experti z NERV vládě v červenci doporučili, aby se po roce 2013 snížil počet operačních programů, přes které do Česka proudí peníze z evropských fondů. Měla by se zjednodušit i jejich struktura. O snížení množství operačních programů v příštím období mluvil již dříve též ministr Jankovský. Nyní je v Česku 26 dotačních programů.

V období 2007 až 2013 může Česko získat z Bruselu zhruba 26,7 miliardy eur. To je podle současného kurzu uváděného ministerstvem pro místní rozvoj asi 754 miliard korun. Podle dřívějších vyjádření ministerstva pro místní rozvoj je možné předpokládat, že v příštím programovém období bude mít Česko v Bruselu k dispozici méně peněz. Je také možné, že vzroste podíl návratných zdrojů, například v podobě půjček, vůči tradičním dotacím.

Čtěte:

Česká politika je v období dekadence, píše komentátor

John zuří. ČSSD podporuje přeběhlíky. Huml měl kandidovat za ně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…