Vláda se snaží zničit české vinaře, obává se hejtman

11.04.2012 20:27

Zavedení daně na tzv. tiché víno bude naprosto devastující pro ekonomiku Jihomoravského kraje, varují vinaři, ale i jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Historicky poprvé tento kraj sestavil petici proti činnosti vlády, podle hejtmana je to totiž poprvé, co vláda přišla s nesmyslem takovýchto rozměrů.

Vláda se snaží zničit české vinaře, obává se hejtman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze

Na vinařské tradici je závislá ekonomika celého kraje. „Vyměření spotřební daně na tiché víno je likvidační pro celý sektor vinařství. Víno patří k historii a kultuře jižní Moravy. Kombinace zavedení spotřební daně z vína a zrušení takzvané zelené nafty je útok vlády, který poškodí zejména oblasti Hodonínska, Znojemska a Břeclavska. To jsou regiony, kde je už nyní vysoká nezaměstnanost,“ uvedl pro agenturu Mediafax hejtman Michal Hašek.

Proti schválení zvláštní daně na víno už vznikla petice, která má za cíl oslovit jihomoravské poslance napříč politickým spektrem, aby pro návrh nehlasovali. „Nikdy totiž nebyl tak hloupý nápad, který by tolik poškodil náš kraj,“ zdůvodnil Hašek vznik vůbec první petice ze strany tohoto kraje.

Spotřební daň zničí Moravu

Spotřební daň z tichého vína by poznamenal devatenáct tisíc drobných vinařů, tisíce větších vinařů a desetitisíce lidí v kraji, kteří jsou na produkci vína jižní Moravy nějakým způsobem navázáni.

„Napříč politickým spektrem musíme táhnout za jeden provaz za obranu zájmů regionu. Nesmíme se dělit na pravici a levici, ale musíme bojovat za zachování ekonomiky. Budu iniciovat jihomoravské poslance a senátory za všechny politické strany, aby návrh nepodpořili,“ vysvětlil své záměry hejtman.

Podle majitele vinařství Hynka Holánka vláda jen záměrně vinařům hází klacky pod nohy. „Peníze do rozpočtu to stejně nepřinese, ale nám to uškodí, protože na jižní Moravu lákáme lidi na víno,“ dodal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…