Vláda se vrátí k návrhu rozpočtu, bude o něm jednat i s hejtmany

09.06.2014 6:02

Vláda se dnes vrátí k debatě o návrhu rozpočtu na příští rok, který počítá se schodkem 100 miliard korun. Kabinet na konci května schválil, že by výdajové rámce státního rozpočtu pro příští rok měly stoupnout o 16 miliard proti dříve schváleným 1153 miliardám korun.

Vláda se vrátí k návrhu rozpočtu, bude o něm jednat i s hejtmany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu premiéra Bohuslava Sobotky

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) už dříve řekl, že bude chtít, aby resorty rozkryly všechny provozní náklady. Šetřit by se mělo rovněž na externích službách a tabulkových místech na úřadech. Stát by se podle Babiše měl rovněž zbavovat nepotřebných pozemků a nemovitostí. Někteří ministři se už ale postavili proti škrtům, které Babiš navrhnul. Kabinet pak například nedávno schválil navýšení platů státních zaměstnanců o 3,5 procenta, i když MF původně navrhovalo o jeden procentní bod méně.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zase v minulých dnech slíbil, že vláda zastaví pokles výdajů na obranu. Na příští rok by podle něj měla v rozpočtu dostat 43,5 miliardy korun. Původně přitom pro rok 2015 počítal návrh státního rozpočtu se snížením výdajů na armádu o půl miliardy korun, z 41,8 miliardy na 41,3 miliardy Kč.

Hejtmani se budou ptát na financování sociálních služeb

Kabinet by měl také jednat o posílení role Rady pro trvale udržitelný rozvoj, která by měla do budoucna nahradit Národní ekonomickou radu vlády.
O rozpočtu budou dnes s vládou debatovat i hejtmani. Chtějí mimo jiné vědět, jak bude zajištěno financování sociálních služeb, které mají mít na starosti od příštího roku. Žádají také záruky, že stát bude přispívat na financování regionální železniční dopravy a spolufinancovat projekty z evropských fondů.

Hejtmani také vládu seznámí s memorandem, které uzavřeli se Svazem měst a obcí ČR a ve kterém chtějí mimo jiné vytvoření jednoho místa pro žádosti o evropské dotace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…