Vláda šetří na lidech, přitom jí utíkají stamiliardy z EU, stěžuje si Pehe

17.03.2012 20:07

Vláda se potýká s nebezpečím, že České republika nedostane proplaceny možná až stamiliardy od Evropské unie. Jenže místo toho, aby situaci řešila, hází vinu na opozici, stěžuje si politolog Jiří Pehe. Podle něj ale za to může i sama bývalá vláda ODS.

Vláda šetří na lidech, přitom jí utíkají stamiliardy z EU, stěžuje si Pehe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Podle politologa Jiřího Pehe přichází vláda neustále s nápady, jak ušetřit jednu nebo dvě miliardy. Když ale hrozí, že Česko přijde až o stamiliardy z evropských fondů, místo hledání řešení hází vinu na dřívější vládu dnešní opozice.

„Premiér Nečas mluví alibisticky o tom, že prý byl systém „špatně nastaven“ vládou ČSSD. Co na tom, že tři různé vlády, dvě z nich vedené ODS, měly mezitím šest let na to, aby systém opravily, pokud nefungoval efektivně! Koneckonců byl vytvářen v době, kdy s čerpáním peněz ještě u nás neexistovaly praktické zkušenosti,“ píše v deníku Právo.

Také připomíná, že tento problém není žádná „novinka“. „Signály o korupci, nekompetentnosti a „jánabráchovství“ při čerpání evropských peněz se už pár let množí jako houby po dešti, aniž by vláda „rozpočtové odpovědnosti“ nějak výrazně zasáhla. Když se provalilo vskutku až tragické neumětelství ministra školství Josefa Dobeše v této oblasti, dostal benevolentně několik měsíců na ‚nápravu‘,“ kritizuje člena Věcí veřejných.

Nečasova vláda podle něj ztrácí poslední zbytky legitimity, když veřejnosti vysvětluje, proč se musí uskromnit, ale mnohem větší peníze z EU nedorazí. „Ochota většiny občanů utahovat si opasky je už dost podlomená nekončícím seriálem případů systémové korupce,“ dodává Pehe.

„Byla to totiž primárně česká euroskeptická lobby, která převedla primárně politický projekt evropské integrace, založený od počátku na solidaritě, do jazyka „účetnictví“, v němž se vedly nekonečné diskuse například o tom, zda bychom měli přispět půjčkou Mezinárodnímu měnovému fondu, jenž by peníze případně využil ke stabilizaci eurozóny. Nebylo by divu, kdyby EU teď na oplátku řekla: Chcete s námi hrát čecháčkovsku účetnickou hru? Dobře, máte ji mít, se všemi důsledky,“ varuje na závěr.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…