Vláda trestá zodpovědné občany, varuje Sehnal. Jde o tornádo na jihu Moravy

14.07.2021 9:11

Stát trestá zodpovědné občany, kteří měli svůj majetek pojištěný. Je o tom přesvědčen Pavel Sehnal, předseda Aliance pro budoucnost. Podle něho není možné, aby vláda jakkoli krátila pomoc lidem zasaženým tornádem na jižní Moravě, kteří získají plnění od pojišťoven. “Nelze diskriminovat zodpovědné chování,” říká.

Vláda trestá zodpovědné občany, varuje Sehnal. Jde o tornádo na jihu Moravy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Sehnal

Naši občané na jižní Moravě byli tvrdě poškozeni tornádem a zbytek země se obdivuhodně postavil na jejich podporu. Tak by to mělo ve vyspělé zemi fungovat. Za to všem, kteří pomohli a pomáhají, patří obrovské poděkování. Překvapilo mě , jakým způsobem vláda k odškodňování poškozených touto přírodní katastrofou přistoupila. 

Anketa

Lídr které volební strany si zatím v kampani počíná nejzručněji?

27%
1%
1%
48%
1%
11%
hlasovalo: 13722 lidí

Stát zvolil naprosto chybnou strategii, kdy řekl  těm, co byli nepojištění, tedy nezodpovědní, poskytne větší míru podpory. V případě zodpovědných a pojištěných se má částka krátit o částku plnění pojistného, byť jsou nějaké procentuální varianty. Tohle je úplně špatně přijatá politika vlády.

Rozumím tomu, že jde o přírodní katastrofu obřích rozměrů, kdy mnozí lidé přišli úplně o všechno, jenže tímto způsobem jsou ti z postižených, kteří byli pojištěni a poctivě roky platili své pojistky, státem potrestáni tím, že dostanou méně. 

Je to nehoráznost, protože peníze daňových poplatníků, které bude stát vyplácet, budou používány diskriminačním způsobem. Poctivý člověk, který si svůj dům s péčí řádného hospodáře pojistil, dostane méně peněz než nepojištěný.

Stát by měl přispívat hlavně na obnovu veřejných statků, silnic a dalších společně užívaných nemovitostí apod. Ano, stát by měl pomoct i těm nepojištěným, ale zároveň by si tito lidé měli uvědomit, že příště už se musí pojistit. Také je otázka, zda by současné státní příspěvky nepojištěným lidem měli být darem, anebo třeba bezúročnou půjčkou, která by mohla být později z části odpuštěna. Současná politika vláda nabádá k nezodpovědnosti. Občan musí mít zodpovědnost a teď mám na mysli úplně všechny.

Ing. Pavel Sehnal

  • Praha bez chaosu
  • zastupitel měst. části

Aliance pro budoucnost dlouhodobě razí základní přístup k životu zpodobněný do hesla svoboda a odpovědnost. V tomto případě je odpovědností pečovat o vlastní majetek a mít ho pojištěný. 

Ještě jednou chci zdůraznit mezilidskou solidaritu, která byla příkladná a neskutečně vysoká. Možná se ukazuje, že rok a půl trvající pandemie lidi více stmelila a zdůraznila základní hodnoty jako vážit si jeden druhého. Toto je velmi dobrá zpráva pro naši zemi a krásný příklad toho, že jeden druhého nenecháme na holičkách. Naše kritika směřuje výlučně vůči státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…