Vláda vyhazuje staré lidi na mráz. Co jsme vyslechli na zaplněném Václaváku

11.03.2023 14:20 | Reportáž

Tisíce lidí dorazily na pražské Václavské náměstí na demonstraci Česko proti bídě, kterou svolala strana Právo Respekt Odbornost (PRO). JIndřich Rajchl hned na úvod zdůraznil, že lidé tu nejsou ani kvůli Rusku, ani kvůli Putinovi, jak je jim vládou a komentátory předhazováno.

Vláda vyhazuje staré lidi na mráz. Co jsme vyslechli na zaplněném Václaváku
Foto: Facebook Jan Fišera
Popisek: Demonstrace Česko proti bídě na Václavském náměstí

„Ladislav Vrabel dnes opravdu přijde o korunu vládce protivládního odboje. Rajchl ho dneska v počtu lidí dorovná,“ konstatuje glosátor Reflexu Michal Bartkovský, který se jinak posmívá Rajchlově „vůdcovské dikci“ a profesoru Beranovi za to, že mluví o totalitě a přitom byl v klidu puštěn, aby mohl odjet do ciziny.

Počtem demonstrantů se tato demonstrace nejspíš vyrovnává těm záříjovým, které sérii protestů proti Fialově vládě zahájily, tehdy pod patronátem spolku Česká republika na prvním místě.

Demonstrace probíhá na zaplněném Václavském náměstí (média v půl třetí ještě čekala na oficiální čísla od policie), a to navzdory mrazu, větru, sněhu a zpoždění vlaků.

„Dobré odpoledne, Česká republiko! Češi, Moravané a Slezané a všichni, kteří milují naši zemi jako svou vlastní. Dokázali jste to!“ zaburácel předseda strany PRO a hlavní organizátor Jindřich Rajchl několik minut po čtrnácté hodině. 

„Chtěl bych vás všechny přivítat v samotném srdci naší vlasti a poděkovat vám, že jste vážili cestu, abychom se postavili proti bídě," sdělil Rajchl, podle něhož jsou tady hluší politici a hluchá veřejnoprávní média.

Hovořil o lžích, které podle něj prostupují českým prostorem, například o tom, že nemůžeme odejít z lipské burzy či že tím, že chudneme, pomáháme Ukrajincům. „Že se naše děti nemají ve školách učit, jak myslet, ale pouze to, co je správné si myslet. Že máme poslouchat von der Leyenovou,“ vyjmenovával další lži. „Hanba, hanba!“ skanduje dav, střídavě s voláním „Demisi, demisi!“

„Je načase otevřít oči a uvědomit si, že tyhle lži šířené politiky a mainstreamovými médii a politickými neziskovkami – jejich cílem je nás ovládat, abyste se nešli postavit této zaprodané vládě,“ řekl. „Je třeba si také uvědomit, že tyto lži stejně jako ekonomická krize, strach z války, cenzura, jsou jenom důsledky jedné příčiny – a tou je mravní bída politiků, kteří vládnou této zemi. Není možné odstraňovat důsledky bez odstranění příčiny. Tou příčinou je mravní bída!“ zdůraznil Rajchl.

„Dnes jsme se sem přišli shromáždit, abychom se této bídě vyhnuli. Aby tady nevládli vysílači signálů, majitelky kabelkových tanků či pletačky svetrů. Aby už v této zemi nikdy nevládly zájmy nadnárodních korporací, ale aby tady vládla vláda, která bude hájit zájmy občanů České republiky. Jedině tak se vrátí do naší země prosperita, bezpečnost, mír, svoboda,“ sdělil Rajchl. 

„Nastal čas konat a vzít osud této země do našich rukou. Nastal čas postavit se bídě a vzít si naši zemi zpět!“ zakončil Rajchl.

Redaktor ParlamentníchListů.cz na místě odhaduje dav asi na 50 tisíc, horní část náměstí je prý zaplněna velmi hustě.

V davu zaznamenal názor, že „vláda nás chce dostat na severní točnu“. Vyhazuje totiž staré rodiče na mráz, což prý vždy dělali eskymáci.

Poblíž jiný demonstrant držel transparent adresovaný vládě: Na kolena, synci. A rychle.

Igor Chaun to hned schytal

Následovali další řečníci. Advokát Tomáš Nielsen, profesor Jiří Beran, lékař Lukáš Pollert, překvapila účast Igora Chauna.

„Kamarád kaskadér, dobrý člověk, mi napsal: Co tam děláš, s tím póvlém? Přátelé, já nejsem póvl. My nejsme póvl,“ začal svůj projev. Pak vyprávěl, jak v roce 1989 vnímal jako silný moment, když na Václavské náměstí manifestačně napochodovali dělníci z ČKD.

Když jsem tady stál před těma 33 lety, tak jsem si myslel, že demokracie je stav, který se nastolí a trvá.

Za poslední roky jsem pochopil, že svoboda je proces, za který se musí bojovat každý den. A i v sobě. Součástí toho je tolerance a schopnost vnímat jiný názor. Vnímat jiného člověka a neříci mu, že je póvl,“ skončil za potlesku.

A okamžitě si zasloužil vzkaz od redaktora Reflexu Michala Bartokovského, který prováděl posměšné „živé glosování“ celé akce.

Šašek Chaun sám sebe dojímá a vzpomíná na Sametovou revoluci. Přirovnává k tomu dnešní Václavák.

Doufam, že se se Václav Havel a další aktéři Listopadu 89 natáhnou z nebe a jednu ti fláknou.

Po Chaunovi vystoupila bývalá redaktorka České televize Markéta Dobiášová, která místo silných slov raději zazpívala.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A výsledek demonstrace ?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTereza P. , 11.03.2023 14:58:15
Demonstrace je o ničem,tam není zodpovědnost....stávka musí být a lidé převzít zodpovědnost...

|  13 |  0

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…