Vláda vyhlásí stav nouze. Dodavatel plynu může zvyšovat dle libosti

03.08.2022 8:21

Ceny energií za posledních pár měsíců vyletěly takřka do nebes. Ten, kdo stihl zafixovat ceny plynu před tímto raketovým růstem, může být spokojen. Je tu ale jeden háček. Pokud český stát vyhlásí stav plynové nouze, dodavatelé plynu mohou lidem zvyšovat ceny bez ohledu na dojednanou fixaci. Ceny plynu tak mohou vzrůst i těm, kteří se dosud cítili chránění. Pokud nezasáhne Energetický regulační úřad.

Vláda vyhlásí stav nouze. Dodavatel plynu může zvyšovat dle libosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Plynový sporák, ilustrační foto

Vláda Petra Fialy (ODS) hlásí, že zásobníky plynu jsou v Česku naplněny na 80 procent. Úterní MF Dnes však upozornila, že tento plyn ve skutečnosti nepatří Česku, nýbrž soukromým firmám, např. německým, a česká vláda se k němu dostane jen velmi obtížně. Mohlo by se jí to podařit např. tehdy, když vyhlásí stav plynové nouze a soukromým firmám plyn zabaví. A později se s nimi finančně vyrovná.

Není jisté, zda by tento postup byl tak docela legální, ale to není jediný problém, který s sebou případné vyhlášení stavu nouze v souvislosti s hrozícím vypnutím dodávek plynu z Ruska hrozí. Kreml může přikročit k tomu, že před zimou tok plynu do EU zcela zastaví.

CNN Prima News upozorňuje, že ve stavu nouze nemusí lidi před vysokými cenami plynu ochránit ani fixace cen. Novela energetického zákona totiž v čase plynové nouze umožňuje dodavatelům plynu lidem zvedat ceny.

„Při stavu nouze je dodavatel plynu oprávněn i opakovaně zvýšit cenu za dodávku plynu sjednanou se zákazníkem,“ píše se v novele energetického zákona.

Dodavatelé plynu však občany uklidňují, že by zvyšovali ceny jen v okamžiku, kdy by jim hrozil krach. Pokud by zkrachovali, tak to zasáhne i zákazníky, takže z pohledu dodavatelů je tato možnost, kterou jim zákon nabízí, pochopitelná.

„Zcela jistě se situace ulehčuje dodavatelům na úkor zákazníků. Paradoxně to může být druhým pádem ochrana zákazníků, protože ty firmy, co jim dodávají plyn, nezkrachují,“ poznamenal k tomu právník Jan Eisenreich.

Náměstek ministra průmyslu a obchodu René Neděla upozornil, že v případě vyhlášení stavu plynové nouze by mohl do růstu cen zasáhnout Energetický regulační úřad.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…