„Fialův“ plyn v zásobnících patří Němcům. My ho máme na 5 dní, zjistily noviny

02.08.2022 11:21

Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr průmyslu za STAN Jozef Síkela tvrdí, že Česko už má naplněny zásobníky plynu na 80 procent a je připraveno na zimu i v případě, že Rusko zcela přeruší tok plynu do EU. Jenže pokud přijde opravdu tuhá zima, realita může být zcela jiná. Už proto, že plyn uložený v českých zásobnících často nepatří Česku, nýbrž zahraničním firmám.

„Fialův“ plyn v zásobnících patří Němcům. My ho máme na 5 dní, zjistily noviny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uzavírací ventil, ilustrační foto

Předseda vlády Petr Fiala ve svém zatím posledním vystoupení z Kramářovy vily ujišťoval své spoluobčany, že Česko má dostatek zemního plynu na to, aby bylo možné říct, že Česko je na zimu připravené, i kdyby Rusko úplně zastavilo toky plynu do EU.

„Česko má totiž naplněny plynové zásobníky z 80 procent. To tu nikdy historicky v tomto čase nebylo. Tím jsme připraveni na zimu,“ uklidňoval občany.

Úterní MF Dnes však upozorňuje, že realita může být zcela jiná. Zvláště pokud nastane opravdu tuhá zima.  

„Stát letos koupil do svých hmotných rezerv 240 milionů kubíků plynu. Ale v třeskutých mrazech je spotřeba Česka 55 milionů kubíků denně, takže to je stejné, jako byste měl doma pytlík rýže a mluvil o zásobách na zimu,“ upozornil Tomáš Diósi, provozní ředitel RWE Gas Storage.

Jednoduchý propočet ukazuje, že v případě opravdu tuhé zimy by mělo Česko zásoby jen na 4 až 5 dní.

Další problém je v tom, že řada zásobníků, i těch českých, patří kupříkladu německým soukromým firmám a český stát nemá příliš mnoho cest, jak se k tomuto plynu dostat. Nabízí se tedy otázka, zda opravdu lze tvrdit, že je Česko na zimu připraveno.  

Zvláštní velvyslanec České republiky pro otázky energetické bezpečnosti Václav Bartuška připustil, že český stát tahá za kratší konec provazu. „Dnes patří někomu plyn, někomu přepravní soustava a někomu zásobník. Nic z toho není české. A každý mezičlánek si hlídá ziskovost. Tohle rozbíjení velkých firem na menší kusy bude velká lekce této krize,“ upozornil Bartuška.

Ale pokud by se tok ruského plynu do EU úplně zastavil, vláda přejde do nouzového režimu a plyn umístěný v zásobnících zabaví. Ale se skutečným vlastníkem plynu se bude muset vyrovnat.

„To ale naráží na nedotknutelnost soukromého vlastnictví a nikdo ani neví, jestli by to bylo legální,“ varoval Tomáš Diósi z RWE Gas Storage.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…