Vláda zarazila insolvenčním správcům tučné časy

28.03.2012 12:10

Vláda schválila zpřísnění podmínek pro insolvenční správce. Vadí jí, že insolvenční správci často neoplývají ptořebnými znalostmi a zkušenostmi. Ekonomicky významné dlužníky pak mají mít podle vlády na starosti pouze správci, kteří budou prověřeni Národním bezpečnostním úřadem.

Vláda zarazila insolvenčním správcům tučné časy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Uchazeči o práci insolvenčního správce by podle názoru vlády měli skládat těžší zkoušku, mít odbornou praxi a přísněji vymezenou bezúhonnost než dosud.

Kabinet dnes totiž podle informací ČTK schválil novelu zákona o insolvenčních správcích a insolvenčního zákona, která pravidla pro správce zpřísňuje. Ekonomicky významné dlužníky mají mít na starosti pouze správci, kteří budou prověřeni Národním bezpečnostním úřadem.
Podle ministerstva spravedlnosti, které novelu připravilo, v současnosti získávají povolení vykonávat činnost insolvenčního správce i lidé, kteří pro to nemají dostatek zkušeností. Zároveň skládají zkoušku, která dostatečně nezkontroluje jejich odborné znalosti.

Vláda chce po insolvenčních správcích alespoň tříletou praxi v oboru

Vláda dnes podpořila návrh ministersva na zavedení náročnější písemné části testu. Zahrnovat má například i vypracování případové studie, která umožní posoudit schopnosti uchazeče řešit právní problémy. 

Lidé, kteří se chtějí stát insolvenčními správci, mají mít podle novely nejméně tříletou praxi v souvisejících oblastech. Zároveň budou muset platit za náhradní a opravné termíny zkoušky.

Na testy totiž podle ministerstva chodí ani ne polovina pozvaných žadatelů, většina se ani neomluví. Z těch, kteří přijdou, pak úspěšně absolvuje zkoušku zhruba každý druhý. 

Pracovat jen pět let, pak budou správci platit poplatek za prodloužení

Insolvenční správci budou mít nově povoleno pracovat jen pět let, pokud budou chtít povolení prodloužit, musí zaplatit správní poplatek. Ministerstvu se totiž nelíbilo, že nynější právní úprava po čase nevyřazuje ze systému insolvenční správce, kteří činnost nevykonávají, ale neoznámí to. 

Soudy budou mít povinnost odvolat insolvenčního správce, kterému ministerstvo zruší povolení. Správci mají podle dnes schválené novely také platit sankce, pokud nebudou plnit své zákonné povinnosti. 

Nyní má povolení od úřadu vykonávat funkci insolvenčního správce 342 lidí. Ministerstvo eviduje 630 nevyřízených žádostí o vykonání zkoušky.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …