Vláda zavřela divadla a Hrušínský opět soptí. Kromě Zaorálka vyjel i na kolegy Töpfera a Kulhánka

13.10.2020 18:50

Principál Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský se na svém facebookovém profilu ostře obul do svých kolegů z příspěvkových kulturních institucí – ředitele Divadla na Vinohradech Tomáše Töpfera a ředitele Hudebního divadla Karlín Egona Kulhánka. „Pracují stoprocentně za peníze daňových poplatníků a jsou označováni jako neziskoví. Jejich podnikání nesmí vykazovat zisk, přičemž s každoroční 90milionovou dotací – a zisku ze vstupného – musí být jejich největším uměním nikoliv divadelní představení, ale věrohodné účetnictví,“ padlo. Ministra kultury Lubomíra Zaorálka se pak táže, zdali soukromá divadla patří do resortu kultury, anebo do průmyslu.

Vláda zavřela divadla a Hrušínský opět soptí. Kromě Zaorálka vyjel i na kolegy Töpfera a Kulhánka
Foto: Repro ČT
Popisek: Ředitel Divadla Na Jezerce, Jan Hrušínský

Anketa

Akceptujete nově vyhlášená vládní opatření?

80%
20%
hlasovalo: 24784 lidí
„Obracím se na politiky České republiky s prosbou o vysvětlení jedné záhady. Když na jaře tohoto roku rozděloval ministr kultury Lubomír Zaorálek jednu miliardu a dvě stě milionů korun příspěvkovým organizacím jako pomoc české kultuře, dozvěděli jsme se od něj, že soukromá divadla do kultury nepatří, protože spadají pod Ministerstvo průmyslu. Pětašedesát let jsem žil v domnění, že každé divadlo je součástí kultury. Podle ministra kultury je to omyl a jde o tzv. kreativní průmysl. Pan ministr ještě dodal, že dokud on bude ve funkci, tak nikdo, kdo si z kultury udělal byznys, nemá nárok ani na korunu kompenzace za vynucené uzavření divadel. Prý to je riziko podnikání ve sféře kreativního průmyslu,“ stěžuje si Hrušínský.

Hrušínský upozornil, že se kultura opět plošně zavírá, a přitom průmysl může být v chodu. „Podle vyjádření představitelů vlády – Babiše, Prymuly a Schillerové – chce stát naopak zachovat bez omezení průmysl. (Sic!) Divadla – i ta soukromá – už tedy zase do kultury patří? Vláda s ministrem Zaorálkem nařídila zákaz kulturní činnosti od pondělí 12. října 2020. Od tohoto data divadla nehrají. Ani ta soukromá,“ nechápe divadelník.

Táže se, zdali tedy soukromá divadla „patří do kultury, nebo do průmyslu“. „Nebo přijde nyní pan Zaorálek s tím, že podnikatel Hrušínský patří pod Ministerstvo zemědělství, protože Divadlo Na Jezerce je obklopeno zelení a nachází se v parku? Protože herci obdělávají své role, tak z nich nyní budou rolníci?“ přemítá.

Ministra kultury žádá, aby vysvětlil, jaký je rozdíl „mezi byznysmenem Töpferem, Kulhánkem a dalšími řediteli tzv. příspěvkových organizací a byznysmeny Hrušínským, Heřmánkem, Kocourkem a dalšími?“ Sám si potom odpovídá, že rozdíl je v tom, že první dva jmenovaní „pracují stoprocentně za peníze daňových poplatníků a jsou označováni jako neziskoví“, na rozdíl od něho, který pracuje v soukromém sektoru.

„Také bych rád věděl, co panu ministrovi v kultuře vadí na označení byznysmen neboli úspěšný obchodník? V čem jiném bych měl podnikat, když mám živnostenský list a zápis v obchodním rejstříku znějící na provozování kulturní činnosti. Divadlo Na Jezerce nevzniklo zásluhou Ministerstva kultury, nebo dokonce průmyslu. Vzniklo díky svobodě, kterou jsme získali v listopadu 1989,“ uzavřel.

Restrikce v kultuře vláda zavedla od 10. března, uvolňovat se začaly v polovině května. Vláda uvolnila peníze postupně pro různé sektory kultury, nejprve miliardu pro státní instituce, příjemce grantů na živé umění a pro regionální instituce. Později vyhlásila program Covid-kultura pro podnikatele v kultuře se sumou 900 milionů korun pro jeho účastníky.

V sobotu ministr v Lidových novinách nastínil, že by lidé pracující v kultuře mohli jako jednorázovou pomoc získat až 60 000 korun. Nárok bude mít každý živnostník z oboru, fungovat to bude podobně jako na jaře, kdy byl vyplácen jednorázový příspěvek 25 000 korun. Dohromady má být na toto plošné přerozdělení vyčleněno asi 750 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…