Vládcům italského severu bouchají saze: Naložte imigranty do lodí a odvezte je do Afriky, to vyjde levněji. Stejně to většinou nejsou uprchlíci

16.06.2015 8:21

Významná italská politická síla Liga Severu chce, aby byli ilegální imigranti vraceni zpět do států severní Afriky. K tomu je ale třeba důkladnější kontrola těch, kteří do země přes Středozemní moře připlouvají. Tvrdí to představitelé pravicové strany Liga Severu. Informoval o tom Český rozhlas. Do Itálie jen za letošní rok přijelo na 50 tisíc běženců z Afriky a Blízkého východu, do konce roku jich ale může být až 200 tisíc.

Vládcům italského severu bouchají saze: Naložte imigranty do lodí a odvezte je do Afriky, to vyjde levněji. Stejně to většinou nejsou uprchlíci
Foto: Archiv
Popisek: Italská vlajka

Podle profesora Stefana Bruna Galliho z Ligy Severu ale političtí uprchlíci tvoří jen čtvrtinu z nich. „Největším problémem současnosti je rozlišit, kdo je politickým uprchlíkem a kdo ilegálním imigrantem. A s tím se současná italská vláda nedokáže vypořádat. Ze všech běženců, kteří se dostali do Itálie, totiž jen každý čtvrtý utíká z válkou postižené země, a má tak právo, aby požádal o politický azyl,“ řekl veřejnoprávnímu rozhlasu jeden z představitelů Ligy Severu, profesor Stefano Bruno Galli, který je také zástupcem lombardského guvernéra Roberta Maroniho.

Naložit je na loď a poslat zpět by vyšlo levněji

Připomněl, že Itálie dostala v uplynulých letech řadu pokut od Evropské unie právě za to, že mnohé imigranty posílala zpět.

„Je tedy nezbytné lépe zorganizovat kontrolu uprchlíků, zjistit, kdo skutečně má právo dostat politický azyl, a kdo ne. Ilegální imigranty je pak třeba, i na základě dohod se severoafrickými státy, Alžírskem a dalšími, vracet zpět. Určitě by vyšlo levněji je naložit na jednu loď a poslat je zpátky, než zajišťovat ochranu pobřeží a organizování záchranných operací ve Středozemním moři,“ uvedl profesor Galli. Podle jeho názoru se vzniklou situací musí zabývat celá Evropa.

„V některých oblastech na severu Itálie u hranic se Švýcarskem, jako třeba v Saronno a Como se už dokonce organizují ilegální přesuny těchto běženců dál na sever, do dalších zemí. Jen Evropa jako celek tak může celou situaci zvládnout,“ myslí si Galli.

Celý text je ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…