Vládní klacek na dezinformátory: Jen pracovní verze, nic definitivního, obrátil mluvčí Smolka

29.12.2022 10:41

Na veřejnost unikly informace, jak chce vláda Petra Fialy (ODS) bojovat proti šíření dezinformací v Česku. Uniklá zpráva vyvolala poprask. I mezi členy ODS. Reakce na sociálních sítích byla tak výrazná, že se k celé věci vyjádřil i mluvčí vlády Václav Smolka. Je však zřejmé, že např. opozičního poslance za ANO Martina Kolovratníka, neuklidnil.

Vládní klacek na dezinformátory: Jen pracovní verze, nic definitivního, obrátil mluvčí Smolka
Foto: Repro Twitter
Popisek: Mluvčí Václav Smolka

Anketa

Který z prezidentských kandidátů je podle vás nejpoctivější?

hlasovalo: 19227 lidí

Deník N upozornil, že ve spolupráci Ministerstva vnitra ČR a Úřadu vlády ČR vznikla strategie na potírání dezinformací. Pokud bude realizována, stát by dle ní mohl jejich šiřitele stíhat, odstřihnout dezinformační weby od reklamy státních institucí nebo by desítkami miliony korun mohl ze státního rozpočtu podporovat „nezávislá média“, která se snaží dezinformace potírat. V návrhu se konkrétně počítá se sto miliony ročně pro nezávislá média, která mají s bojem proti dezinformacím pomáhat.

Tvůrci nového zákona počítají konkrétně s finanční podporou padesáti milionů korun ročně pro neziskové organizace, které se zabývají bojem s dezinformacemi.

„Neziskové organizace se v tomto směru angažují (zejména v oblasti vzdělávání, ověřování faktů a monitoringu aktivit klíčových mezinárodních hráčů) aktivně již několik let a v případě fenoménu, jako jsou dezinformace, hrají nezastupitelnou roli. Také zahraniční zkušenosti ukazují, že některé aktivity v rámci strategické komunikace a čelení dezinformacím je efektivnější a účinnější realizovat prostřednictvím nevládních organizací než v rámci státního sektoru,“ stojí ve zprávě o potřebě boje s dezinformacemi.

Zveřejněné informace vyvolaly poměrně kritický ohlas a to jak mezi některými politiky, tak mezi některými novináři.

Šéfredaktor deníku Echo24.cz a Týdeníku Echo Dalibor Balšínek napsal, že v případě zavedení této vládní strategie dojde k zásahu do svobody projevu. „Fialova vláda chystá bezprecedentní zásah do svobody projevu, na špinavou práci si budou najímat neziskovky, které budou nálepkovat, bonzovat a pronásledovat nevhodné názory,“ vyjádřil se k plánu, který též označil za „maďarský model v bruselské úpravě“.

„Celý ten záměr je šílený, podívej se na to. A místo dezinformace si dej proměnou X. Na co máme soudy a stávající legislativu? Proč má vzniknout nová vynucená oborová organizace? 50mega pro bonzáky – pomocnou stráž SNB atd.? Nové prověrkové komise? To není můj marketing,“ pokračoval.

Boj s dezinformacemi

Boj s dezinformacemi

K celé věci se poté vyjádřil i mluvčí vlády Václav Smolka.

„Vláda si je vědoma nutnosti nastavení strategického přístupu k oblasti dezinformací a dalších hrozeb pro bezpečnostní a strategické zájmy ČR. Stejně důležitá je pro vládu ale i ochrana svobody slova a svobodného přístupu k informacím, podle toho bude postupovat. Do médii unikla pracovní verze strategie pro boj proti dezinfo, která nebyla projednána vládou. Stávající verzi nelze považovat za definitivní, je před námi ještě řada jednání a připomínkových řízení,“ upozornil.

Boj s dezinformacemi

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar Smolkovi a vládě poděkoval. A zklamal tak opozičního poslance z řad ANO Martina Kolovratníka.

„Radku Špicare, no fuj! Tohle, Radku, opravdu myslíte vážně? Upřímně: zklamal jste mě,“ napsal opoziční poslanec.

Boj s dezinformacemi

Boj s dezinformacemi

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…