Vládní zákazy? Mezi lidmi to bublá. Expert tuší zlé věci

24.12.2020 7:52

Firemní sociolog Vojtěch Bednář kritizuje Babišův kabinet v boji proti epidemii koronaviru. Neříká podle něj jasně, na základě jakých kritérií rozhoduje o opatřeních a nepředkládá k nim žádné vize. „Žádné světlo na konci tunelu. Hrozí reálné riziko rezignace společnosti na autoritu a nárůstu extremismu,“ upozorňuje ve svém facebookovém komentáři.

Vládní zákazy? Mezi lidmi to bublá. Expert tuší zlé věci
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Sociolog Vojtěch Bednář

Lidem v důsledku protiepidemických opatření dochází finanční i psychické rezervy a začínají být podle Bednáře frustrovaní a naštvaní. „Vánoční lockdown přispívá k blbé náladě, dokonce i tam, kde doposud nebyla,“ podotýká sociolog.

Největší problém spatřuje v tom, jakým nepřehledným a chaotickým způsobem vláda zemi epidemií provází, díky čemuž společnost začíná ztrácet naději a důvěru. „Vláda opatření nezdůvodňuje a nedoprovází žádnou vizí, žádným jasným termínem a cílem, ke kterému směřuje; nedává lidem světlo na konci tunelu, které ale nutně potřebují,“ zdůrazňuje Bednář.

Tomu všemu nepřidává ani reálně hrozící ekonomická krize. „Toto by byl prý problém i za normálních okolností, nyní ale s nimi přichází do stavu, kdy je většina společnosti unavená, a na obzoru se rýsuje možnost ekonomické krize,“ pokračuje.

V kontextu toho se dá očekávat, že lidé budou hledat radikální řešení a pravidla obcházet. „Za těchto okolností hrozí jednak to, že omezení budou v široké míře obcházena, jednak také to, že dojde k rychlému přeskupení preference občanů směrem ke krajním nebo dokonce antisystémovým politickým silám, které nabídnout rychlé a radikální řešení,“ upozorňuje.

Vláda podle Bednáře v opatřeních nereaguje na běžné potřeby občanů. „Občané musí pracovat, chtějí využívat služby, obchody, sportovní a kulturní zařízení. Omezení škol je ohromný problém pro žáky, a také pro jejich rodiče,“ připomíná.

Přitom je zřejmé, že samotná povaha problému není zdaleka tak nebezpečná, jak se zdálo na jaře. „Ačkoli má koronavirus mnoho obětí, většina z nich spadá do jasně specifikovatelných skupin a pro většinu populace, dotčenou omezeními, problém nepředstavuje,“ podotýká sociolog.

Současná situace směřuje k nárůstu extremismu. „Podle mého názoru a zkušenosti konzultanta je velmi nebezpečná a je potřeba ji řešit, a to ještě předtím, než dnes oznámené kroky vstoupí v platnost. Jinak hrozí reálné riziko rezignace společnosti na autoritu a nárůstu extremismu,“ píše závěrem. Ani jedno si Česká republika podle Bednáře nemůže dovolit.


 


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…