Vládnout s komunisty je menší zlo než s ODS, tvrdí Dienstbier

05.11.2012 20:22

Do TV Pětka a pořadu Volejte prezidentovi v pondělí přišel kandidát na tento post za ČSSD Jiří Dienstbier. Řeč byla o to, zda se cítí být ve stínu svého otce, o možné koalici ČSSD s komunisty, nebo třeba o vyznamenání pro bratry Mašíny.

Vládnout s komunisty je menší zlo než s ODS, tvrdí Dienstbier
Foto: ČSSD
Popisek: Prezidentský kandidát Jiří Dienstbier

Jednoho z diváků zajímala minulost ČSSD, a to především Stanislav Gross. „Pro mě je to skvrna na fasádě nejen sociální demokracie, ale české politiky,“ uznal Dienstbier. Podle něj by u pochybných zbohatnutí tohoto typu pomohlo zejména majetkové přiznání.

Táta by mi fandil

Dienstbier také vzpomněl na svého slavného otce a zamyslel se nad tím, co by asi na jeho kandidaturu na prezidenta říkal. „Myslím, že by byl rád, že jsem to po něm tak trošku podědil,“ připomněl rodinné politické angažmá a uznal také, že se stále musí snažit vystoupit z jeho stínu.

Na otázku, zda je v pořádku, že by se ČSSD chtěla spojit s komunisty, Dienstbier odpověděl, že je to v podstatě jediná možnost. „Další možnost je velká koalice s ODS. To ale možné není,“ prohlásil Dienstbier. Kandidát na prezidenta řekl, že ČSSD musí prosazovat svůj program, proto by bylo možné vytvořit menšinovou vládu s tichou podporou KSČM.

Bohumínské usnesení podle Dienstbiera patří do úplně jiné historické roviny. „Pro mě je svoboda naprosto zásadní věc,“ řekl, ale spojení s komunisty podle něj nijak svobodu neohrožuje a rozhodně horší by bylo spojení s ODS na vládní úrovni.

„Chcete-li bojovat za svobodu, můžete riskovat a obětovat svůj život. Ale obětovat cizí životy jenom proto, aby se mně samotnému něco nestalo, to je podle mě zbabělost,“ vyjádřil se také k možnému vyznamenání pro bratry Mašíny.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…