Vládu třeba podpoří i VV. Ale má to háček

06.11.2012 7:11

Rýsuje se prý plán na záchranu Nečasovy vlády. Jeho podstatou je podpora ze strany Věcí veřejných a ústupek, který by zachovával DPH na současné úrovni 14 a 20 procent. Takový návrh by možná uspokojil i rebely z ODS.

Vládu třeba podpoří i VV. Ale má to háček
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Brně se na kongresu volil předseda ODS. Bublina splaskla. Petr Nečas post proti Ivanu Fuksovi obhájil

Podle deníku Právo se Nečasově vládě chystají pomoci k přežití někteří poslanci Věcí veřejných. Někteří z nich už vážně připouštějí, že by mohli Nečasův kabinet podpořit, pokud by byla splněna jediná podmínka- zachování DPH na současné úrovni 14 a 20 procent.

Takovou variantu balíčku by přitom nejspíš byli ochotni podpořit i rebelové z ODS, je tedy pravděpodobné, že z požadavku na zvyšování daně z přidané hodnoty vláda ustoupí. Naopak jiná změna, tzv. milionářská daň ve formě přirážky nejvyšších příjmových skupin, by mohla být průchodná i mezi protestující frakcí ODS, která doposud kázala o trestání úspěšných. V Právu podporu takového opatření připustil rebel Radim Fiala (který v minulém týdnu vystoupil ze strany) i Boris Šťastný, který do skupiny „rebelů“ sice nepatřil, ale daňovou politiku vlády rovněž ostře kritizoval.

Za celé opoziční Věci veřejné naznačil ochotu vyjednávat předseda Radek John: „Vybíráme z těch špatných variant tu nejméně špatnou,“ řekl pro Právo s tím, že zvýšení DPH vnímá jako větší zlo, než okamžitý pád vlády. Pro ParlamentníListy.cz pak v pondělí uvedl: „My jsme do zákona zapracovali návrh na zachování 14, respektive 20 procentní DPH. Návrh prošel rozpočtovým výborem, který jej podpořil. Bylo by nelogické prosadit něco, co je třeba pro tuto zemi a pak pro to nehlasovat.“

Véčkaři však trvají na tom, že vláda by i v případě přijetí balíčku měla odstoupit, protože svou důvěru spojila s návrhem  zvýšení DPH. „Doufáme totiž, že premiér dodrží slovo a odstoupí, pokud se neprosadí zvýšení DPH,“ dodal John pro ParlamentníListy.cz. Tento názor však nemusí sdílet všichni, kteří pro vládní balíček nakonec zvednou ruce.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…