Vlaky plné tanků. Rusové se chystají na východ Ukrajiny

11.04.2022 14:29

Očekávaný masivní útok na východ Ukrajiny se podle pozorovatelů blíží, přes běloruské území k místu proudí velké množství ruské vojenské techniky a zesilování příprav hlásí také proruští separatisté v Doněcku a Luhansku.

Vlaky plné tanků. Rusové se chystají na východ Ukrajiny
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ruský tank T-72B3

Podle informací serveru BBC.com separatisté zintenzivňují svůj boj proti ukrajinským vládním vojákům. „Zesilujeme naše operace, protože naši civilisté jsou rukojmími situace,“ prohlásil prezident samozvané Doněcké lidové republiky Denis Pušilin.

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84644 lidí
Právě na „osvobození“ Luhanské a Doněcké lidové republiky se nyní podle Kremlu ruská armáda soustředí. Obě země Rusko oficiálně uznalo těsně před svým vpádem na Ukrajinu. Na východ Ukrajiny se nyní přesouvá velké množství ruské vojenské techniky.

O pohybu techniky ruských ozbrojených sil informoval proukrajinský běloruský on-line zpravodajský kanál Belaruski Hayun. Ten uvedl, že vlaky naložené vojenskou technikou byly spatřeny na železničních stanicích v hlavním městě Minsku a také na jihovýchodě Běloruska včetně stanic Kalinkaviči, Chojniki a Homel Sever.

Nákladní automobily a tanky byly spatřeny také ve vlaku na železniční stanici Rechytsa na jihovýchodě země. Nedaleko byly dále viděny protiletadlové raketové systémy a obojživelná obrněná vozidla čekající na naložení. Z letiště Baranaviči na západě Běloruska mimo to vzlétlo šest stíhaček a dopravních letounů a z Machulišče u Minsku vzlétlo několik ruských vrtulníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…