Vlivný Zemanův muž prý prohrál soud a hrozí, že o svou pozici na Hradě přijde

11.03.2015 12:29

První soudní bitvu se státem prohrál poradce prezidenta Miloše Zemana, který je zároveň jednatelem firmy Lukoil Aviation Czech, Martin Nejedlý. Informoval o tom server iDnes.cz.

Vlivný Zemanův muž prý prohrál soud a hrozí, že o svou pozici na Hradě přijde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Nejedlý se zdraví s Jaromírem Duškem

Podle něj Nejedlý prohrál první soudní bitvu se státem o zaplacení téměř třicetimilionového dluhu. Nenápadný spor probíhající u Obvodního soudu pro Prahu 1 přitom údajně může ohrozit Nejedlého pozici na Hradě, kde má kancelář hned vedle prezidenta Miloše Zemana.

Nejedlý kromě toho, že radí hlavě státu, také vede firmu Lukoil Aviation Czech, a podniká tedy společně s ruským ropným gigantem Lukoil.

Podle serveru si v roce 2009 Nejedlého Lukoil půjčil ze strategických státních zásob petrolej, jenže ho všechen nevrátil. Správa státních hmotných rezerv se nyní o dlužné palivo hlásí a žaluje Lukoil o 27,5 milionu korun a o úroky. „Ty se jen do loňska vyšplhaly na víc než dva miliony korun,“ uvedl server.

Soud měl začít už loni na podzim, jenže Lukoil usiloval o smír

První státní v této věci se mělo konat loni v listopadu u Obvodního soudu pro Prahu 1. Jenže Lukoil usiloval o smír. Když byla soudkyně proti, na místě se odvolal k nadřízenému městskému soudu. Ten v neveřejném zasedání rozhodl letos 5. února víceméně o tom, že jednání o smíru nemá momentálně cenu, a odvolání Lukoilu zamítl. Obvodní soud tak může dál rozhodovat o zaplacení 27,5 milionu korun.

Jedním z důvodů rozhodnutí městského soudu je fakt, že věřitelem Lukoilu a žalobcem je stát, který může těžko žalovanému něco odpustit nebo být milosrdný. „Nelze tudíž reálně předpokládat přílišný prostor pro mediaci a přílišnou benevolenci při vymáhání nároku státu,“ citoval server z rozsudku předsedu senátu městského soudu Michala Výtiska.

Server připomněl, že Miloš Zeman dal už dříve najevo, že vyčká na konečné vyřešení sporu Lukoil vs. stát a teprve pak se rozhodne, jestli Nejedlý dál zůstane mezi jeho poradci.

Celý text najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…