Vnitro chce jednotný seznam voličů. Nyní si je vedou obce samy

09.02.2019 22:05

Ministerstvo vnitra chystá nový informační systém správy voleb, jehož součástí má být i jednotný seznam voličů. V něm by byl údaj o omezení svéprávnosti hlasovat uveden pouze u těch osob, u nichž o tom výslovně rozhodl soud. Změnila by se tak dosavadní praxe, kdy si voličské seznamy vedou obce samostatně. Na dotaz ČTK to uvedl mluvčí Ministerstva vnitra Ondřej Krátoška v reakci na výtky veřejné ochránkyně práv.

Vnitro chce jednotný seznam voličů. Nyní si je vedou obce samy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební zákon, ilustrační foto

Ombudsmanka Anna Šabatová oznámila, že někteří klienti domovů pro lidi se zdravotním postižením nevěděli o konání loňských komunálních voleb. Některým tak nebylo umožněno volit, ačkoli toto právo měli. Pochybení podle Šabatové mohla být způsobena tím, že jsou rozsudky o omezení svéprávnosti nepřehledné a zaměstnanci zařízení se v nich těžko orientují. Mohlo jít i o to, že seznamy voličů obsahují chybné informace.

„Ministerstvo vnitra je připraveno se avizovanou informací od veřejné ochránkyně práv zabývat a zvážit ji také jako inspiraci pro další opatření,“ uvedl Krátoška. Vnitro podle něj obcím zdůrazňovalo, že „překážkou volebního práva není jakékoli omezení svéprávnosti, ale pouze takové, které soud přímo ve výroku rozhodnutí vztáhl výslovně i na volební právo“.

Stálý seznam voličů si podle mluvčího vede každá obec samostatně a zapisuje do něj sama i případné údaje o omezení svéprávnosti, aniž existuje jednotný přehled byť jen o počtech těchto omezení. Ministerstvo již vyzvalo obce, aby mu předaly údaje o počtech voličů s omezenou svéprávností k výkonu volebního práva evidovaných v jejich seznamech voličů.

Ministerstvo podle Krátošky ve spolupráci s vládním výborem pro zdravotně postižené i s neziskovými organizacemi zajišťuje pro jednotlivé druhy voleb texty volebních materiálů přístupné pro snadnější čtení voličů se zdravotním postižením. „S pomocí neziskových organizací lze vytvářet skutečně účinnou metodickou pomoc i směrem k domovům pro osoby se zdravotním postižením,“ dodal mluvčí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…