Vnitro pomůže exulantům, kteří ztratili české občanství

26.02.2012 21:10

Ministerstvo vnitra chce pomoct lidem, kteří za komunismu přišli o státní občanství, žili v cizině, po roce 1989 si o něj nepožádali a teď tak nemají nárok na odškodnění za 3. odboj. Resort připravuje návrh, podle kterého by exulanti mohli o české občanství a zároveň o odškodnění zažádat přímo v zemi, kde pobývají.

Vnitro pomůže exulantům, kteří ztratili české občanství
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ministr vnitra Jan Kubice

Jednou z nich je bývalá mluvčí Charty 77 Zdena Tominová, která přes třicet let žije ve Velké Británii. Do exilu odešla s celou rodinou, tehdejší režim jim odebral státní občanství. Ona sama si ale po revoluci o jeho navrácení nezažádala: "Byl za tím pocit křivdy. Mně to občanství tehdejší ministr vnitra prostě ukradl a já jsem očekávala, že mi někdo napíše z demokratického ministerstva vnitra, že jsem tím pádem občankou ČR nikdy nepřestala být," řekla Tominová ČT.

Pamětní odznak a sto tisíc

Chartistů, kteří byli donuceni odejít do exilu a kterým bylo občanství odebráno, bylo přes tři sta. Většina z nich si o něj po revoluci zažádala. Zhruba sto ale odmítlo. Kromě Zdeny Tominové to byl též hudebník Vlastimil Třešňák.

Podle zákona nemají tito lidé nárok na odškodnění v rámci třetího odboje. Pamětní odznak a 100 tisíc korun mohou získat jen občané České republiky. Ministerstvo vnitra se to rozhodlo změnit. Návrh ještě musí posoudit vláda. Pokud projde, mohli by si exulanti o české občanství a odškodnění - pokud sami projeví vůli - zažádat od 1. ledna příštího roku.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…