Vnitro totálně zdecimovalo Tomia Okamuru: Vyřadilo mu skoro polovinu podpisů

23.11.2012 14:20

Prezidentští kandidáti Jana Bobošíková, Vladimír Dlouhý a Tomio Okamura byli vyřazeni z prezidentské volby. Důvodem byla chybovost v jejich peticích, které předložili na podporu své kandidatury.

Vnitro totálně zdecimovalo Tomia Okamuru: Vyřadilo mu skoro polovinu podpisů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sousoší nad bránou Pražského hradu

Přepočítávání podpisů podle ministerstva vnitra probíhalo tak, že byl náhodně vybrán vzorek 8 500 petentů, kteří byli ztotožňováni. Pokud byla chybovost vyšší než tři procenta (a to byl případ všech kandidátů), byl vybrán druhý vzorek 8 500 podpisů, které byly opět zkontrolovány. Pokud oba vzorky překročily tři procenta, byla procenta chybovosti z obou vzorků zprůměrována, a toto průměrné procento bylo od původního čísla odečteno. Tento problém se týkal všech kandidátů, ale u výše zmíněné trojice kvůli tomu konečné číslo kleslo pod požadovaných padesát tisíc.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Jana Bobošíková měla při prvním kontrolním vzorku chybovost 7,6 procenta a při druhém 11,4. Po zprůměrování jí bylo od původního čísla 56 101 hlasů odečteno více než deset tisíc, takže výsledný součet byl 45 428, což na postup do prezidentské volby nestačilo.

Vladimír Dlouhý původně odevzdal 59 165 jmen, chybovost však měl ještě vyšší- 16,24 a 18,36 procenta, takže mu bylo započítáno pouze 38 686 podpisů.

Tomio Okamura sice původně měl 61 966 podpůrců, ovšem podle informací ministerstva vnitra měl ze všech kandidátů největší chybovost- v první vzorku 19,3 a v druhém 22,9 procenta. Nakonec mu tak bylo započteno jen 35 750 hlasů.

Neúspěch Okamurovy kandidatury však neodradil jeho fanoušky. Ti mu na Facebooku okamžitě po oznámení vyřazení začali vyjadřovat podporu. „Nedejte se, ten bordel nelze podporovat,“ psala mu jedna z fanynek. „Pokud si to, co se dnes stalo, necháte líbit, tak klesnete,“ burcoval ho jiný z příznivců.    

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…