Volby do Rady ČT: Smoljakova finta s neziskovkami u poslanců neprošla

27.04.2021 21:53

Poslanci ze sněmovního volebního výboru se dnes zabývali analýzou, kterou jim přinesl senátor David Smoljak (STAN) a která se zabývá tím, zda organizace, jež podle zákona navrhují kandidáty do Rady ČT, splňují zákonem stanovené podmínky. Paradoxně však sám před rokem tyto podmínky porušil, když založil spolek pouze pro podání návrhu na kandidáta do Rady ČT. Dnes tvrdí, že na základě této analýzy by Poslanecká sněmovna měla odložit dovolbu čtyř členů Rady ČT. Poslanci ANO označili analýzu senátorů za „kádrovací“, informuje iROZHLAS.cz.

Volby do Rady ČT: Smoljakova finta s neziskovkami u poslanců neprošla
Foto: STAN
Popisek: David Smoljak

Volební výbor, který má v působnosti média, se tématem zabýval v souvislosti s březnovým usnesením Senátu, který vyzval Poslaneckou sněmovnu, aby odložila volbu čtyř nových členů Rady ČT. Sněmovní volební výbor nakonec žádné doporučení k analýze nepřijal, informaci senátorů pouze vzal na vědomí.

Původní zdroj ZDE.

Boj proti „nevhodným“ kandidátům do Rady České televize, tedy kritikům veřejnoprávní televize, započal Nadační fond nezávislé žurnalistiky. Jeho právní expert David Kučera přišel s pozoruhodnou právnickou konstrukcí, která se senátorům zalíbila a senátor David Smoljak ji na konci ledna představil novinářům.

Podle této konstrukce by neměli být do Rady ČT voleni lidé, kteří neuznávají její „veřejnoprávní charakter“. Advokát David Kučera na základě předběžné analýzy konstatoval, že některé organizace, které podle zákona navrhují kandidáty do Rady ČT, nesplňují zákonem stanovené podmínky.

Více jsme psali ZDE.

Poslanci ANO dnes kritizovali analýzu jako kádrování, což Kučera i senátoři odmítli. Patrik Nacher (ANO) se pozastavil především nad tím, proč se taková analýza vypracovala až nyní, a kladl otázku, kdo bude určovat, zdali je nějaká organizace způsobilá, či nikoli.

V pondělním komentáři pro Reflex se Nacher podrobně rozepsal o tom, že Smoljak skrze analýzu, kterou se nyní ohání, kritizuje něco, co přitom sám porušil. Loni totiž Smoljakem vedený spolek Svobodu médiím! nominoval svého kandidáta Heřmana Chromého přímo v den svého vzniku. Tento spolek, jehož jménem politik Smoljak jedná, byl založen 20. 1. 2020, což byl termín pro podávání návrhů na kandidáty do Rady ČT do Poslanecké sněmovny.

Zatímco tehdy se proti tomu neozval kritický hlas, nyní se tak děje. „Dvojí metr jako vyšitý – je zcela evidentní, že záleží na tom, jestli jde o toho ‚správného‘, nebo ‚špatného‘ nominanta,“ uvedl Nacher, že to, za co nyní Smoljak kritizuje ostatní, sám provedl loni do očí bijícím způsobem.

To, že poslanci zejména Pirátů a KDU-ČSL svými obstrukcemi volbu členů Rady ČT zablokovali, souvisí podle Nachera tedy s tím, že politici těchto subjektů si z navržených více než padesáti kandidátů vybrali a podporovali jiné než ty, kteří byli nakonec sněmovním volebním výborem v tajné volbě posunuti dál.

„Proto chtějí volby zablokovat. Proto vybrané kandidáty a navrhující organizace dehonestují. Mně se také nelíbí, co dělají v Praze Piráti, ale nikdy bych nezpochybňoval demokratické volby a procesy,“ dodal Nacher.

Jeho stranická kolegyně Barbora Kořanová řekla, že jí situace připomíná politický tlak na volební výbor i na aktuální volby do Rady ČT.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…