Volební potenciál ČT: Praha zůstává osamělým pravicovým ostrovem

14.10.2013 20:59

V Praze by volby do sněmovny vyhrála TOP 09 se ziskem 31 procent hlasů. Vyplývá to z odhadu takzvaného volebního potenciálu, který pro Českou televizi (ČT) zpracovaly agentury Median a STEM/MARK. Podle tohoto průzkumu jde zatím o jediný kraj, ve kterém by nezvítězila ČSSD, která je favoritem voleb.

Volební potenciál ČT: Praha zůstává osamělým pravicovým ostrovem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled přes Vršovice na Pražský hrad

Sociální demokraté by skončili druzí, v hlavním městě by dostali 26 procent hlasů. Třetí by bylo ANO s 19,5 procenta, čtvrtá ODS se 17 procenty hlasů.

Komunisté v Praze mají podporu 10,5 procenta, Strana zelených pak o dvě procenta méně. Shodný volební potenciál - kolem osmi procent - v hlavním městě mají Česká pirátská strana, KDU-ČSL a Strana práv občanů - zemanovci (SPOZ).

Aktuální volební potenciál ukazuje, kolik procent hlasů by mohla strana v současnosti hypoteticky získat, pokud by se k ní připojili všichni lidé, kteří její volbu reálně zvažují a nevylučují účast u voleb. Suma volebních potenciálů proto přesahuje 100 procent.

Je také třeba počítat se statistickou chybou od 1,5 procenta u stran s nejnižším potenciálem po 3,5 procenta u stran s potenciálem nejvyšším.

Na dotazy agentur v průzkumu v Praze odpovědělo 1042 lidí, z toho do výpočtu volebního potenciálu se promítly odpovědi 823 lidí. Průzkum se konal od 3. do 9. října.

ČT dosud zveřejnila volební potenciály v 11 krajích. Ve všech kromě Prahy by podle průzkumů mohla vyhrát ČSSD. V dalších dnech ČT zveřejní výsledky z Jihomoravského, Moravskoslezského a Středočeského kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…