Volební strach: ČSSD se třese před Zemanovci, Nečas před vlastními

12.10.2012 7:06

Od pátečního odpoledne si voliči začnou vybírat své krajské zastupitele. Na třetině území republiky navíc budou rozhodovat i o svých příštích senátorech. Slabým místem víkendových voleb by podle Hospodářských novin mohla být účast.

Volební strach: ČSSD se třese před Zemanovci, Nečas před vlastními
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasovací lístky do senátních voleb

"Spíš bych čekal, že pokud lidé projeví ve volbách nějaký protest, tak tím, že nepřijdou. Oproti situaci na jaře 2010 ale myslím, že je hlavně jiná společenská atmosféra," komentoval před volbami pro HN brněnský politolog Stanislav Balík.

Anketa

Jak dopadnou krajské volby?

hlasovalo: 3294 lidí

Nejspíš tedy nenastane podobná situace jako v případě sněmovních voleb, kdy lidé vyřadili známé politické matadory tím, že kroužkovali lidi z poledních míst kandidátních listin.

Zemanovci - konkurence ČSSD

Hlavními hráči tak zůstávají velké politické strany a hlavně sociální demokraté, kteří obhajují hejtmanská křesla ve všech třinácti krajích. Zároveň mohou být relativně klidní, předvolební výzkumy jim předpovídají téměř všude vítězství a naději na sestavení levicové vlády.

Přesto i sociální demokraté mohou o některé cenné hlasy přijít. Největší konkurencí jsou pro ně dvě malé strany - Strana práv občanů Zemanovci a NS-LEV 21, za kterými stojí dva bývalí předsedové ČSSD Jiří Paroubek a Miloš Zeman. I současný předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka připustil, že toto bude z výsledků voleb číst nejpečlivěji.

Neúspěch pravice?

Občanští demokraté mají svého hejtmana pouze v Praze, kde vládne Bohuslav Svoboda. Šanci na úspěch v těchto volbách má ODS ve středních Čechách, kde jí může pomoci korupční kauza Davida Ratha, a také na Plzeňsku, kde na post hejtmana kandiduje veřejností oblíbený exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

"Alespoň nějaké proloupnutí té oranžové vlny by mě bavilo," komentovala v předvolebním rozhovoru šance ODS její první místopředsedkyně Miroslava Němcová. Pro předsedu občanských demokratů Petra Nečase může mít mizerný výsledek ve volbách fatální důsledky. Pokud by jeho lidé ztratili kontrolu v regionech, kraje budou volební neúspěch svalovat hlavně na něj a vládní kabinet, kterému předsedá.

Nečas by pak mohl mít problém obhájit svoji pozici na kongresu, který bude následovat tři týdny po volbách. Neúspěšní kandidáti by se proti němu mohli postavit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…