Voliči nejsou tak pitomí, píše o knížeti-členovi vlády šéf Britských listů

27.01.2013 10:42

Vystřízlivění. A i to navzdory všem předchozí spekulacím, mediálním kampaním, hysterii ve školách, v divadlech a na Facebooku. Takové jsou první hodiny po ukončení první přímé volby prezidenta v očích Jana Čulíka, šéfredaktora Britských listů. „Konečně máme nikoliv spekulace, ale tvrdá fakta,“ poznamenává.

Voliči nejsou tak pitomí, píše o knížeti-členovi vlády šéf Britských listů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu Miloše Zemana. Miloš Zeman se stal novým prezidentem České republiky

Anketa

Jste rádi, že vyhrál Miloš Zeman?

79%
21%
hlasovalo: 55478 lidí

„Je pozoruhodné, že nad mediálním mýtem uměle vytvořené "vznešené osobnosti" Karla Schwarzenberga, jejíž nereálnost na poslední chvíli vyjádřilo i to, že kandidát nedokázal ani správně odvolit, nebo odpovědět na otázku televizní redaktorky, jestli pobírá důchod, zvítězil o hodně realističtější pohled českého voličstva,“ poznamenává Čulík. Neupírá Zemanovi status kontroverzního kandidáta, avšak podle něj média jeho obraz vykreslovala mnohem reálněji než právě Schwarzenbergův.

Lidé, kteří mylně považují Miloše Zemana za levicového, budou prý zřejmě čelit zklamání. “Navzdory určitým levicovým hodnotám je Miloš Zeman svými agresivně militaristickými, antipalestinskými, antiekologickými a antiromskými prohlášeními v podstatě hodně pravicový prezident,“ poukazuje šéfredaktor a dodává, že pozitivní vývoj však zřejmě nečeká ČSSD.

Lidé se možná obávali znovuřešení Benešových dekretů

Za volebním triumfem Zemana tkví podle Čulíka zřejmě i míra českého nacionalismu a obava, že by Schwarzenberg otevřel majetkové otázky týkající se Benešových dekretů. Zároveň jeho soupeři zajisté ublížilo trvalé angažmá v Kalouskově vládě i jako předseda TOP09. „Kdyby býval Schwarzenberg z vlády odešel a stranu TOP09 opustil tak dva roky před prezidentskými volbami, bylo by bývalo možné věřit jeho ujišťování, že je zcela nadstranický kandidát. Že prohrál, dokazuje, že voliči opravdu nejsou pitomí a chápali Schwarzenberga jako součást této nekompetentní a kontroverzní vlády,“ podotýká.

Za zcela pokrytecké považuje Schwarzenbergovo ujišťování pátečním dopisem, že "bude věrný České republice". „Jak tohle může ten člověk říkat, když má dvojí občanství? Zase, kdyby se býval dva roky před kandidaturou na prezidenta svého švýcarského občanství vzdal, lidi by mu asi uvěřili,“ domnívá se Čulík. Velkou roli dle jeho slov sehrála i přehnaná mobilizační kampaň pražských médií a osobností, která už musela lézt voličům na nervy.

„Je pravda, že Schwarzenberg by býval loutkou Kalouskovou, Zeman bude jednat sám za sebe. Otázka je, zda se za to občané nebudou muset taky stydět, jako kdyby vyhrál Schwarzenberg,“ hodnotí výsledek voleb. Je přesvědčený, že mnozí lidé budou očekávat, co bude Zeman na Hradě dělat, se značnými obavami. Potíž podle Čulíka je totiž to, že ani Miloš Zeman není přesně tím, co si národ zvolil na Pražský hrad. „V každém případě bude nutno bedlivě a kriticky zkoumat, jak se bude nový prezident chovat na Pražském hradě a co to bude znamenat pro společnost,“ uzavírá.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …