Voliči ve Francii rozhodnou, zda zemi dál povede Macron, nebo nastoupí Le Penová

24.04.2022 7:20

Ve Francii se dnes koná druhé kolo prezidentských voleb, z prvního kola postoupil současný centristický prezident Emmanuel Macron a krajně pravicová politička Marine Le Penová. Poslední průzkumy favorizují Macrona s náskokem deset až 12 procentních bodů. Oba tábory se ale shodují, že souboj bude těsný a že nic není rozhodnuto.

Voliči ve Francii rozhodnou, zda zemi dál povede Macron, nebo nastoupí Le Penová
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Macron s voskovým úsmevěm

Největší názorové rozpory mezi oběma kandidáty panují v navrhovaných řešeních klesající kupní síly Francouzů, ohledně věku odchodu do důchodu nebo stran migrace. Ze zahraničních témat se rozcházejí v postoji k Evropské unii, k euru nebo k Severoatlantické alianci. Macron propaguje otevřenost, práci do 65 let a silné proevropské směřování. Le Penová cílí na nižší vrstvy, slibuje růst důchodů, referenda o zásadních otázkách, nadřazenost francouzského práva nad právem EU nebo odchod z velitelských struktur NATO.

Charisma i názory obou kandidátů mohli diváci posoudit ve středeční televizní debatě, která byla jejich posledním a zároveň jediným přímým setkáním. Macron vstupoval do kampaně poměrně pozdě, protože se věnoval diplomatickému řešení invaze ruských vojsk na Ukrajinu. Naopak Le Penová věnovala hodně času cestování po Francii a získávání nerozhodnutých voličů.

Mnozí Francouzi letos nehlasují pro jednoho z kandidátů, ale proti tomu, kterého považují za nepřijatelného. Mnozí kvůli nechuti k oběma nedorazí k volebním urnám vůbec. Očekává se na francouzské poměry nízká volební účast kolem 75 procent. O víkendu také mají prázdniny školáci ve všech třech zónách ve Francii, což volební účasti také uškodí.

V prvním kole před 14 dny získal Macron 27,85 procenta hlasů, Le Penová 23,15 procenta a krajně levicový politik Jean-Luc Mélenchon 21,95 procenta. Ve druhém kole tak musí téměř osm milionů levicově smýšlejících Francouzů volit mezi centristou a krajní pravicí. Souboj o tyto voliče může být rozhodující.

Volební místnosti budou otevřeny od 08:00 do 19:00, ve velkých městech do 20:00, kdy francouzské televize zveřejní první odhady výsledku. V zámořských oblastech začalo hlasování s předstihem už v sobotu. Oficiální výsledky sčítání hlasů bude ministerstvo vnitra zveřejňovat postupně během večera a noci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…