Vondra: EU nás poškodí. Tímto rozhodnutím. A bude hůř

10.12.2019 7:41

Český europoslanec Alexandr Vondra (ODS) kroutí hlavou nad tím, co předvádí Evropský parlament. Kvůli hysterii Němců se podle Vondry může české energetice pořádně přitížit. Evropští zelení totiž před pár dny (5. prosince) oslavili velký úspěch.

Vondra: EU nás poškodí. Tímto rozhodnutím. A bude hůř
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Premiér Andrej Babiš (ANO) říkává, že by jaderná energetika měla patřit mezi uhlíkově čisté zdroje. Pokud by jádro nepatřilo mezi čisté zdroje, Česko by jen těžko splnilo své klimatické závazky.  A europoslanec Alexandr Vondra ze sídla Evropského parlamentu na sociální síti Facebook oznámil, že Babiše pravděpodobně čeká tvrdý náraz na zelené europoslance. Spolu s ním ovšem narazí i celé Česko. V tuto chvíli se totiž zdá, že Evropský parlament zařadí jádro mezi špinavé zdroje na svém výstupu, tedy kvůli jadernému odpadu.    

Anketa

Byli jste letos spokojeni s činností vlády ANO a ČSSD s podporou KSČM?

88%
12%
hlasovalo: 22395 lidí

Co přesně to znamená pro Českou republiku? Vondra upozornil, že to zkomplikuje výstavbu nových bloků jaderných elektráren.

Ale nejen to. Evropský parlament, členské státy a Evropská komise minulý týden ukončily jednání o tom, jak hodnotit různé ekonomické aktivity z hlediska jejich přínosu životnímu prostředí. Aktivity, které dostanou zelenou nálepku, budou levné, bude snazší na ně získat bankovní úvěr a tak podobně. Černé, tedy neekologické ekonomické aktivity se naopak pořádně prodraží.

Půjde o svého druhu klasifikaci (taxonomii) ekonomických aktivit, které rozdělí do tří kategorií. Zelené investice budou nejvýhodnější a přechodné nejdražší. Mezi nimi se bude nalézat ještě střední kategorie.

„Vláda měla cíl prosadit jádro mezi čisté zdroje, což se jí nepovedlo, protože narazila na hysterii Němců. Ale teď je ještě hůř. V ‚zeleném‘ EP je většina poslanců a priori proti jádru. A finské předsednictví při jednání nepochopitelně ustoupilo. Zarážející je, že ve vyjednávacím týmu byli dva Finové a jeden Francouz, tedy země, které provozují jaderné elektrárny. Výsledný text sice nediskvalifikuje jádro na vstupu, ale fakticky ho zařazuje mezi špinavé zdroje na výstupu (odpad). Zůstane-li text ve stávající podobě, bude těžké další jaderný reaktor postavit,“ napsal Vondra.

„Evropští zelení už ohlašují další vítězství. Zbývá jediná možnost. Vláda musí najít rychle spojence a text v této podobě na jednání ER odmítnout. Naše frakce ECR bude zítra proti této dohodě. Budeme také sledovat ,jak se k tomu postaví Macronova frakce s Babišovými poslanci. Celá taxonomie je stejně jen radikálně pojatým konceptem kalkulace ekonomických externalit. S volným trhem nemá moc co dělat. Zato se blíží řízené ekonomice, kterou si pamatujeme z komunismu,“ pokračoval varovně.

Server Euroactiv k aktivitě europoslanců napsal, že mezi nechtěné zdroje by mělo v budoucnu patřit uhlí a, jak řekl i Vondra, nakonec i jádro, což je podle serveru ohromující porážka především pro Francii, která chtěla jádro zařadit mezi čisté zdroje.

Investici do uhlí nelze považovat za udržitelnou,“ uvedl ve svém prohlášení Bas Eickhout, nizozemský zelený europoslanec, jenž tvrdí, že financovat náročné zelené technologie teď bude snazší. V rámci dojednané dohody budou muset všechny finanční produkty prokázat svou udržitelnost „za přísných a ambiciózních kritérií EU“. „Nyní, když máme důvěryhodné definice, podle nichž lze ekonomické aktivity považovat za udržitelné, se nová Komise bude muset začít připravovat, aby jasně identifikovala činnosti škodlivé pro životní prostředí,“ řekl Eickhout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …