Vondra: Nechutné, jak Babiš uplácí důchodce. Problém v celé EU

03.09.2020 8:06

Koaliční vláda ANO a ČSSD v čele s Andrejem Babišem (ANO) je odhodlána vyplatit tzv. rouškovné, neboli jednorázový příspěvek seniorům ve výši 5 tisíc korun. Europoslanec Alexandr Vondra (ODS) se neudržel...

Vondra: Nechutné, jak Babiš uplácí důchodce. Problém v celé EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Andrej Babiš (ANO) ve svém nedělním „Čau lidi“ zdůraznil, že je odhodlán vyplatit důchodcům jednorázový příspěvek ve výši pět tisíc korun. Koaliční vláda ANO a ČSSD to vysvětlovala hned několika způsoby. Napřed jako rouškovné, tedy kompenzaci za stres, kterým senioři prochází v časech koronaviru.

Poté ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) uvedla, že roste inflace, zboží zdražuje a důchodci si tedy zaslouží dostat přidáno. Vedle toho vysvětlovala, že si i v časech, kdy ekonomika strádá, senioři zaslouží důstojné důchody a ona je odhodlána pro to udělat maximum.

Státní kasu tento jednorázový příspěvek vyjde na 15 miliard korun.

A europoslanec ODS Alexandr Vondra už se neudržel. Konstatoval, že vláda uplácí voliče a činí tak nechutným způsobem. A Babiš bohužel není jediným politikem, který provádí takové nechutnosti. Vondra poznamenal, že stejně nesmyslně jednají i Němci nebo Francouzi, kteří tvrdí, že když se mohla astronomicky zadlužit Itálie, oni mohou taky.

„Tohle otevřené uplácení voličů před volbami je nechutné. Šeredně se nám vymstí. Babiš tvrdí, že máme nižší zadlužení než Německo, a proto si to rozhazování můžeme dovolit. Není to pravda. Ale ta argumentace zapadá do dnes módního trendu v celé Evropě. Byl jsem před pár dny na skok v Německu a mluvil s tamními přáteli. Říkali, že i tam se rozhazování peněz vysvětluje, že Němci mají menší zadlužení než Francouzi, tak si mohou pustit žilou. Francouzi zas své utrácení obhajují tím, že Italové dluží ještě víc. Pamatují si, jak bývalo vzorem pro následování spořivé a fiskálně odpovědné Německo. Na tomto imperativu stojí i základy eurozóny a evropské prosperity. Teď se to úplně otočilo. Červencový souhlas EU se zadlužením skrze dluhopisový program a velkou půjčku ve výši tři čtvrtiny bilionu eur spustil lavinu. Měřítkem a etalonem už není šetrné Německo, ale rozhazovačná Itálie. Takže všichni vzhůru do dluhové pasti. Zásadně to otřese důvěrou. Cesta z krize ven bude těžká...“ varoval Vondra.

Alexandr Vondra udeřil na Babišovu vládu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…