Vondra jednal o dalším osudu gripenů. Úspory jsou na prvním místě

04.02.2012 12:07

Česká vláda teprve před dvěma dny rozhodla, že se Česko nevzdá nadzvukového letectva a musí tak řešit otázku, jak toto letectvo zajistí. Jednou z variant představuje také prodloužení pronájmu švédských stíhaček, ministr obrany Alexandr Vondra již o této možnosti jednal se svým švédským protějškem.

Vondra jednal o dalším osudu gripenů. Úspory jsou na prvním místě
Foto: hns
Popisek: Saab JAS 39 Gripen, Ilustrační foto

V roce 2015 skončí pronájem švédských nadzvukových stíhaček gripen, a jelikož kabinet Petra Nečase (ODS) rozhodl, že si nadzvukové letectvo ponecháme, je třeba řešit otázku, toto rozhodnutí zajistit v praxi. Jednou z možností je i další provozování grpienů. Právě o tom jednal ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) na setkání NATO se švédskou stranou.

Úspory především

Česko a Švédsko založí společný tým, který se bude zabývat otázkou dalšího možného pronájmu stíhaček, to však podle Vondry neznamená, že na stole nezůstávají i další možnosti řešení nadzvukového letectva v ČR. Rozhodující bude, která z variant vyjde po ekonomické stránce nejlépe. Přesto lze říci, že se teď Švédsko těší jakési exkluzivitě.

„Řekl jsem švédskému kolegovi, že ekonomické hledisko, jinými slovy úspory jsou pro českou stranu naprosto klíčové. Vyslovil se, že budou určitě připraveni na to, hledat řešení, která by mohla být pro českou stranu uspokojivá,“ prohlásil ministr Vondra.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…