Vondra před odletem: Jedu splatit dluh národa vůči Mašínům

24.08.2011 11:29

Na středeční pohřeb protikomunistického odbojáře Ctirada Mašína se vypraví jediný zástupce české vlády, ministr obrany Alexandra Vondra. Do amerického Clevelandu odcestuje vládním speciálem spolu se senátory Jaromírem Štětinou a Tomáše Grulichem. Zeslulému Ctiradu Mašínovi i jeho bratru Josefovi ministr udělí nejvyšší resortní vyznamenání – Zlatou lípu. „Rozhodl jsem se tak splatit dluh, který český národ k Mašínům má,“ vysvětluje Vondra. Naráží na fakt, že bratři Mašínovi jsou veřejností nadále přijímání velmi rozporuplně a část Čechů je označuje za vrahy.

Vondra před odletem: Jedu splatit dluh národa vůči Mašínům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Alexandr Vondra

„Já se vytrvale hlásím k tomu, že činnost skupiny bratří Mašínů je třeba považovat za projev odvahy. Jejich činy je třeba posuzovat v dobovém kontextu," ospravedlňoval ministr skutky bratrů. Dodal, že odboj se zbraní v ruce byl v době nejtvrdší komunistické represe jenom logickým krokem. Podle něj bratři Mašínové pouze navázali na skutky svého otce Josefa Mašína, který proslul jako člen legendární protinacistické odbojové skupiny Tři králové. „Nevidím rozdíl mezi oběma diktaturami," uvedl ministr Vondra s tím, že si komunisté zasluhovali stejně tvrdý odboj jako nacisté.

Sledujeme téma MAŠÍNOVÉ

O obdivuhodném charakteru Mašínů podle Vondry svědčí i to, že roce 1956 vystoupili z americké armády na protest proti tomu, že Američané odmítli pomoci účastníkům maďarského povstání, které krvavě potlačil Sovětský svaz.

„Já předám toto vyznamenání za jejich odvahu, za boj proti totalitě," vysvětloval Vondra. Připomněl, že ostatní členové odbojové skupiny bratří Mašínů dostali toto vyznamenání již v únoru.

Z pozůstalosti válečného veterána Ctirada Mašína přiveze ministrova delegace do České republiky americkou vlajku, která při pohřbu pokryje jeho rakev.

Let za 800 tisíc korun? Ekonomické řešení

Alexandr Vondra se na tiskové konferenci vyjádřil také k ceně vládního speciálu, který delegaci na pohřeb dopraví. Ten vyjde státní pokladnu na 800 tisíc korun. Podle Vondry se však stále jedná o ekonomičtější řešení, než poskytují komerční lety.

Čtěte také:

V USA bude dnes mít pohřeb Ctirad Mašín. Zúčastní se Vondra 

KSČM se snaží zfalšovat dějiny, tvrdí senátor Štětina 

Mašíny považuje za hrdiny pouze 15 procent Čechů 

reklama

autor: qot

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …