Vondroušovi nehrozí trest za zveřejnění Klausovy výpovědi

16.11.2012 11:56

Pavel Vondrouš z Liberce neporušil podle policie zákon, když ve své tiskovině zveřejnil výpověď prezidenta Václava Klause k incidentu v Chrastavě. ČTK o tom dnes informovala mluvčí liberecké krajské policie Vlasta Suchánková. Vondrouš na konci září v Chrastavě u Liberce vystřelil na Klause z airsoftové pistole, policie ho po incidentu obvinila z výtržnictví.

Vondroušovi nehrozí trest za zveřejnění Klausovy výpovědi
Foto: hns
Popisek: Prezident Klaus a útočník Vondrouš, ilustrační koláž

Podle Suchánkové si ke zveřejnění výslechu prezidenta vyžádali policisté stanovisko ministerstvo vnitra i Úřadu pro ochranu osobních údajů. "Z analýzy vyplynul závěr, že sice bylo formálně porušeno ustanovení trestního řádu, ale vzhledem ke skutečnosti, že již došlo ke zveřejnění údajů hned po události, nebyl naplněn materiální znak přestupku," uvedla mluvčí policie. Vondroušovi hrozila až pětimilionová pokuta.

Tiskovinu "Vondroušův Xpress" distribuoval šestadvacetiletý muž před několika dny, občasník rozdával i před budovou Poslanecké sněmovny. V tiskovině zveřejnil výslech, který po incidentu v Chrastavě absolvoval prezident Klaus na Generální inspekci bezpečnostních sborů. Prezident v něm popisuje, jak se incident odehrál, jak ho vnímal a jak na něj reagoval.

Chtěl poukázat na nesmyslnost zákazu

Spolu s výpovědí prezidenta zaslal Vondrouš už dříve médiím i dokument, na kterém podepsal poučení, že mu část spisu policisté okopírovali jen proto, aby ji mohl použít při své obhajobě. "V žádném případě nesmí být předávána dalším osobám a tiskovým médiím nebo jinak zveřejňována," uvádí se v poučení. Vondrouš s tím však nesouhlasí. ČTK už dříve řekl, že chtěl vydáním občasníku poukázat na to, že v Klausově výpovědi nebylo nic zásadního, co by nebylo možné zveřejnit. "Je nesmysl mi to zakazovat," prohlásil.

Vondrouše před dvěma dny krátce zadržela rakouská policie. Zatčení se odehrálo před vídeňskou budovou Rakouského průmyslového spolku, kde byla připravena prezentace Klausovy knihy. Spolu s Vondroušem byl zadržen rakouský občan českého původu Phillip Janýr. Oba policie po vyslechnutí propustila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…