Vrabel dostal za šíření poplašné zprávy peněžitý trest

13.10.2023 16:45 | On-line

Odvolací soud uložil pořadateli protivládních demonstrací Ladislavu Vrabelovi za šíření poplašné zprávy peněžitý trest 10.000 korun. Uznal verdikt prvoinstančního soudu, podle kterého byly mužovy výroky o tom, že Česko plánuje použít jaderné zbraně proti Rusku a o následném ruském útoku na ČR, schopné vyvolat v části společnosti obavy a znepokojení. Odvolací senát však zrušil původně uložený čtyřměsíční podmíněný trest s odkladem na rok a půl. Verdikt je pravomocný.

Vrabel dostal za šíření poplašné zprávy peněžitý trest
Foto: Repro ČTK
Popisek: Začátek demonstrace na Václavském náměstí

Vrabel avizoval, že se proti rozsudku dovolá k Nejvyššímu soudu. „Jsem odsouzený za to, že jsem kritizoval naši vládu,“ prohlásil. Státní zástupce Aleš Cimbala je s verdiktem spokojen. Novinářům řekl, že rozhodně nešlo o politický proces. „Nelze se dopouštět toho, že někdo informaci, která je zcela zřejmě nepravdivá, bude vydávat za určitou pravdu, a tím se bude snažit působit na širokou veřejnost,“ řekl. Vrabelovo jednání bylo podle něj trestné. K odvolacímu pražskému městskému soudu přišlo několik desítek Vrabelových příznivců.

Odvolací senát se případem zabýval podruhé. Obvodní soud pro Prahu 1 potrestal muže čtyřměsíční podmínkou už v dubnu. Odvolací senát však verdikt zrušil a uložil soudu lépe prokázat, že je Vrabelův výrok opravdu nepravdivý, že muž nejednal z nedbalosti a že bylo jeho jednání opravdu natolik škodlivé, aby mohl být odsouzen za trestný čin.

Vrabel podle obžaloby loni v listopadu ve videu, které na youtube a na facebooku viděly tisíce lidí, uvedl, že česká vláda chce útočit na Ruskou federaci jadernými hlavicemi. Ruská strana pak bude podle Vrabela útok opětovat a nukleární zbraně pošle na ČR. Kategoricky prohlášená nepravdivá informace podle ní rozhodně mohla vyvolat poplach u lidí, kteří ho na sociálních sítích sledují.

Vrabel obvinění u soudu odmítl. Prohlásil, že se cítí absolutně nevinen. Stíhání považuje za politické, za snahu umlčet opozici. Vrabel také uváděl, že byly jeho výroky vytržené z kontextu. Tvrdil, že nechtěl nikoho děsit ani nikomu způsobit újmu. Chtěl naopak lidi ochránit.

Vrabel je nyní stíhán za dotační podvod. Podle kriminalistů neoprávněně čerpal podporu pro své firmy v období koronavirové pandemie a způsobil škodu 1,7 milionu korun. Vrabelův obhájce Radek Suchý ČTK sdělil, že obvinění považuje za nesmyslné.

Vrabel zorganizoval loni 17. listopadu pochod k budově České televize (ČT) v Praze na Kavčích horách. Požadoval, aby mohl v televizi vystoupit s projevem. Televize to předtím odmítla. Na demonstraci zaznívala vedle kritiky obsahu zpravodajství ČT i kritika vlády. Vrabel organizoval protivládní protesty i dřív, na demonstraci 28. října se podle odhadů policie sešly nižší desítky tisíc lidí.

Vrabel letos stanul před insolvenčním soudem. Podle insolvenčního správce Vrabel dluží 2,6 milionu korun, za 17 měsíců oddlužení splatil 0,5 procenta dlužné sumy. Krajský soud v Českých Budějovicích prohlásil v únoru na Vrabelův majetek konkurz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…