Vracíte nedůvěru do společnosti, napsal poslanec čtenáři serveru PL.cz

02.08.2015 8:08

Z PROFILŮ Poslanec Antonín Seďa (ČSSD) odpovídal na dotazy čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Tentokrát se týkaly především uprchlíků, i když nejen jich. Jedna ostře laděná otázka se týkala Ruska a zákonodárce se s ní vypořádal. Po událostech v uprchlickém zařízení u Bělé pod Bezdězem zřejmě začínají mít lidé pochybnosti, jestli má smysl pomáhat uprchlíkům.

Vracíte nedůvěru do společnosti, napsal poslanec čtenáři serveru PL.cz
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Dosud jsem byla pro pomoc uprchlíkům, ale po včerejšku, kdy se snažili utéct z uprchlického tábora, nevím. K čemu jim máme pomáhat, když oni o to nestojí? Myslíte, že je namístě s nimi vyjednávat? Co jsme jim udělali kromě toho, že jsme je zadarmo ubytovali a nasytili, že chtějí pryč a drží hladovku? A myslíte, že by tuto kauzu měla vláda reflektovat při rozhodování o přijetí dalších uprchlíků?“ ptala se čtenářka vystupující pod jménem Berika.

Seďa připomněl, že řada běženců nemá z mezinárodního hlediska statut uprchlíka, jsou to jen ekonomičtí běženci, kteří míří na Západ, protože tam mohou dostat vyšší dávky a navíc tam žije početná komunita jejich souvěrců. Uprchlíkům podle poslance jistě musíme pomáhat, ale jen těm, kteří stojí o život u nás a předem si je prověříme.

„Celý proces azylové a migrační politiky je daň za zákony ČR, které odpovídají bezpečnostním zájmům naší země a také plátné ústavě. Součástí azylového řízení je i prověření bezpečnostní způsobilosti těchto osob. Veškeré osobní věci jim budou po tomto zkoumání vráceny, takže nevidím důvod jim jakkoliv tento proces usnadňovat. Nehledě na skutečnost, že nelegální migrace je u nás trestným činem. Obhajovat trestný čin by neměl žádný občan České republiky. Je i v jeho zájmu zajistit bezpečnost a transparentnost celého azylového procesu,“ odepsal dalšímu z čtenářů.

Vyjádřil se však také k dotazu, který se týkal Ruska a Ukrajiny

„Jak snášíte ‚úspěchy USA EU a NATO‘ na Ukrajině, slavil jste s panem Zaorálkem úspěšný nácvik ‚plížení a přískoků k ruským hranicím‘ jednotek NATO? Jak se Vám spí? Nemáte strach, že brzy nás USA přes NATO zatáhne do války na Východě s Ruskem ??? Pak byste jako poslanec – zástupce v ‚parlamentním shromáždění NATO‘ s kontrolní funkcí mohl být hnán k odpovědnosti, že ‚boj NATO o mír pod vedením amerických válečných generálů‘ vedl k neúspěšnému válečnému tažení ‚Drang nach Osten 2‘?“ ptal se čtenář vystupující pod iniciály K. V.

V obecné rovině konstatoval, že by si měli Ukrajinci svou situaci řešit sami bez vměšování různých mocností. Pakliže si zvolí cestu svobodné společnosti, měli bychom jim pomoci. I díky ČSSD Česká republika kráčí cestou svobody a demokracie, která je podle Sedi mnohem lepší než cesta autoritářského režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. Kupříkladu komunisté, kteří Putina opakovaně hájí, nedbají podle poslance o zájem České republiky, ale toliko o zájmy svých funkcionářů.

Další odpovědi poslance najdete zde

„Není politikou představitelů sociální demokracie slavit zhoršení bezpečnosti ve světě.Tím se rozlišujeme od našich komunistů, kteří zaměřují bývalou internacionální pomoc bezzubou kritikou. Jinak se mi spí opravdu dobře, proto jako vedoucí stálé delegace ČR do PS NATO vím, že nemám exekutivní činnost, tudíž o politických a vojenských záležitostech nerozhodují. Ale to z mých dřívějších odpovědi víte i vy, pouze stále vrátíte rozkol a nedůvěru do naší společnosti. Je otázkou, v čím zájmu a z jakých důvodů,“ odepsal Seďa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…